SKUPINA POD VODSTVOM VLADE CESARCA

Optužnica protiv krijumčara droge i oružja

26.04.2011 u 17:47

Bionic
Reading

USKOK je podigao optužnicu protiv krijumčarske skupine pod vodstvom Vlade Cesarca koja je prošle godine u Nizozemsku prokrijumčarila 20 signalnih pištolja prerađenih u ubojito oružje, a u Hrvatsku vratila pet i pol kilograma amfetamina

Ne navodeći imena optuženih, već samo inicijale, USKOK je na svojoj internetskoj stranici objavio da ih tereti za udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari te zlouporabu opojnih droga.

USKOK u optužnici navodi da je Cesarec u Bosni i Hercegovini nabavio 49 komada plinsko-signalnih pištolja prepravljenih u vatreno oružje na način da je u proširenu originalnu cijev umetnuta cijev kalibra 6,35 milimetara.

Potom je angažirao suradnike koji su oružje trebali prokrijumčariti i sakriti u Hrvatskoj, a nakon toga 20 komada prenijeti u Nizozemsku, gdje ih je zajedno s jednim optuženikom Cesarec osobno prodao.

Osim krijumčarenja i nezakonite prodaje oružja Cesarec se, zajedno sa suradnikom koji mu je u Nizozemskoj pomogao prodati pištolje, tereti i da je krajem rujna 2010. u Nizozemskoj nabavio pet vakumiranih paketića vlažnog amfetamina ukupne težine 5.4 kilograma.

Drogu su najprije prebacili na područje Slovenije gdje ju je jedan od optuženih sakrio te predao dvojici krijumčara koji su je automobilom doveli u Hrvatsku.

USKOK je u optužnici zatražio da se svim optuženicima produlji istražni zatvor u kojem su od uhićenja.

Neslužbeno se doznaje da je skupina krijumčara otkrivena i uhićena nakon višemjesečnog prisluškivanja i suradnje policija iz više država.