Crna kronika GRANIČNI PRIJELAZ RUPA

Afganistanci zalutali tražeći granicu

  • Autor: K.M.
  • 26.4.2011 15:10:49
  • 26.4.2011 14:02:02

Na Veliki petak granični policajci zatekli su u blizini Rupe u namjeri ilegalnog prelaska državne granice dva 22-godišnja Afganistanca koji su zalutali u šumi, zatim 48-godišnjeg Albanca, a dan kasnije i 41-godišnjeg Kosovara

Afganistanci su u Hrvatskoj boravili u statusu tražitelja azila, a pokušavajući doći do graničnog prijelaza, izgubili su se lutajući šumom. Policija ih je zatekla oko 14 sati u blizini Rupe, s vanjske strane zaštitne ograde uz autocestu.

Obojici je na Prekršajnom sudu u Opatiji izrečena zaštitna mjera protjerivanja iz Republike Hrvatske u trajanju od tri mjeseca, dok se postupak sukladno Zakonu o azilu nastavlja.

Dva sata kasnije, također u blizini Rupe, zatečen je i državljanin Albanije. Utvrđeno je da ima zabranu ulaska u više europskih zemalja. U Hrvatsku je ušao ilegalno s područja Bosne i Hercegovine, nakon čega je na razne načine putovao do Rijeke, da bi do granice došao prigradskim autobusom.

Na području Šapjana, granična je policija u subotnjoj noći u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice spriječila i državljanina Kosova. U Sloveniju je namjeravao prijeći iako ne posjeduje vizu za ulazak u zemlje Schengena.

Sukladno Zakonu o strancima Albancu i Kosovaru u upravnom postupku je doneseno rješenje o protjerivanju iz Republike Hrvatske u trajanju od godine dana.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još