HRVATIN: NEMA ZASTARE

Cambi Arambašiću šalje poziv u Kanadu

20.04.2011 u 21:23

Bionic
Reading

Sudac Županijskog suda u Splitu Neven Cambi danas je najavio kako će za obnovljeno suđenje negdašnjem pripadniku paravojnih postrojba tzv. krajinske vojske Mitru Arambašiću, kojem je Vrhovni sud Hrvatske 2009. ukinuo prvotno izrečenu presudu od 20 godina zatvora, poslati poziv u Kanadu gdje trenutačno boravi

'Poslat ću diplomatskim putem poziv Arambašiću u Kanadu da dođe na suđenje u Županijski sud u Splitu', izjavio je danas za Hinu Cambi koji je preuzeo suđenje Arambašiću. Cambi je objasnio kako se na takav postupak odlučio jer se na jučer zakazanu suđenju u županijskom sudu Arambašić nije pojavio, a njegov branitelj Jadran Franceschi je izvijestio da se Arambašić nalazi u Kanadi. Franceschi je jučer također izvijestio kako se njegov štićenik ne namjerava vratiti 'jer mu je ugrožen život u Hrvatskoj'. Cambi je danas objasnio kako je za jučerašnje suđenje poziv Arambašiću bio poslao u Kistanje na adresu koju je Arambašić prije dostavio, ali se poziv vratio sudu.

'Slučaj Arambašić' aktualiziran je i za današnjeg posjeta Splitu predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina, kojeg su novinari upitali za komentar sudskog postupka na koji se jučer u Splitu nije odazvao Arambašić.

'Hrvatska će riješiti pitanje ratnih zločina, i to u ne tako dalekoj budućnosti', kazao je Hrvatin. Na upit što kani uskoro učinit glede tog slučaja pošto je Vrhovni sud 2009. ukinuo prvotnu presudu, odgovorio je kako nije rekao da će biti 'sutra riješen'.

'Kad odluka bude donesena, bit će objavljena. Za takva djela nema zastare' dodao je Hrvatin.

Vrhovni je sud ukinuo presudu županijskog suda u Splitu iz lipnja 2008. kojom je u obnovljenu postupku protiv Arambašića potvrđena presuda iz 1997. Kod ukidanja se vodio načelom razmjernosti, a kako je do tada Arambašić proveo u pritvoru ukupno šest godina, sedam mjeseci i 22 dana, smatrali su da pritvor treba ukinuti da se ne pretvori u izdržavanje kazne.

Arambašić je 1997. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. Na temelju međunarodne tjeralice Arambašić je 2002. uhićen u Južnoj Dakoti (SAD) i izručen Hrvatskoj, ali je nakon oslobađajuće presude Vrhovnog suda u protekle dvije godine napustio Hrvatsku i otišao u Kanadu.

Branko Hrvatin je danas u Splitu u županijskom sudu nazočio otvorenju ureda za potporu žrtvama i svjedocima. Na novinarske upite nije želio komentirati nedavnu haašku presudu hrvatskim generalima, ali je ipak rekao kako 'postoji kontradiktornost jer, ako je u pitanju zločinački pothvat (udruženi), onda to nema veze sa suđenjem ili nesuđenjem pojedinih djela (pojedinačnih slučajeva)'. Kritizirao je medije zbog, kako kaže, nedovoljna praćenja projekta ureda za potporu žrtvama i svjedocima, a ukupno ih je sedam: osim u Splitu nalaze se još u Osijeku, Vukovaru, Zadru, Rijeci, Sisku i Zagrebu.

Uredi su od 2008. do danas pružili besplatnu potporu i savjetovanje za ukupno 6000 svjedoka, a sve što je izrečeno povjerljivo je, rekao je Hrvatin.