Crna kronika RATNI ZLOČIN

Optužen da je ubio dvojicu hrvatskih vojnika koji su se predali

Karlovačko Županijsko državno odvjetništvo danas je podignulo optužnicu protiv hrvatskog državljanina Mirka Bolića (1944.) iz Malog Kozinca kod Karlovca zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava protupravnim ubijanjem i ranjavanjem neprijatelja pri proboju iz vojarne Logorišta u studenom 1991., objavio je danas DORH, ne navevši pun identitet okrivljenika

Okrivljenik je od listopada prošle godine u pritvoru zbog opasnosti od bijega te ŽDO predlaže da se pritvor produlji.

Bolić
je optužen da je 4. studenoga 1991., za vrijeme oružanog sukoba aktivnog i rezervnog sastava JNA i tzv. krajinske teritorijalne obrane protiv hrvatskih policijskih i vojnih postrojba, pošto je Boro Ercegovac kao zapovjednik postrojba smještenih u vojarni Logorištu naredio proboj iz vojarne, ubio pripadnike hrvatske vojske Marijana Jakšića i Darka Tomašića.

Po optužnici Bolić je kao pripadnik 'Skradske čete' išao ispred tenkovske kolone te je u mjestu Podvožiću protivno međunarodnim konvencijama za oružanog sukoba, naišavši na pripadnike hrvatske vojske Marijana Jakšića i Darka Tomašića, pucao u njih zajedno s R. B (1971.) iz osobnoga vatrenog oružja te su obojica od ozljeda odmah preminula.

Optužnicom se precizira da nije bio izravno ugrožen Bolićev život i život drugih pripadnika njegove postrojbe jer su 'Jakšić i Tomašić, kad su vidjeli neprijateljsku vojsku, zaustavili vozilo, izišli te na poklopac vozila spustili karabin i ručnu bombu te podignuli ruke u znak predaje'.

Istražnim je zahtjevom u listopadu prošle godine bio obuhvaćen i četrdesetogodišnji R. B. te je za njim bila raspisana tjeralica, ali se sada ŽDO odlučio podignuti pojedinačnu optužnicu, za dostupnog, tj. pritvorenog Bolića.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još