SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN

Suborci 'Puma' ne znaju ništa o ubojstvima

11.04.2011 u 16:08

Bionic
Reading

Na suđenju bivšim pripadnicima 7. gardijske brigade 'Pume', optuženima da su u akciji 'Maestral' 1995. strijeljali srpske zarobljenike, danas su svjedočila trojica njihovih suboraca koji su izjavili da ne znaju ništa o zločinu, a jedan od njih je kazao da je vidio pretučene zarobljenike i poslije čuo da je u jednog od njih pucao drugooptuženi Tihomir Šavorić

Svjedok Branko Žeželj ostao je pri svojem iskazu u istrazi kad je izjavio da je vidio petoricu pretučenih zarobljenika te da ga je njihov izgled potresao. Kazao je i da su stražari bili toliko uplašeni da je zaključio kako se 'nešto strašno dogodilo'. Poslije je od suborca čuo da je drugooptuženi Šavorić pucao u jednog od zarobljenika.

Bivši načelnik obavještajnih poslova u 'Pumama' Željko Hučić izjavio je da ne zna ništa o strijeljanju šestorice zarobljenih vojnika Republike Srpske u Mliništima i Halapićima, čiju je likvidaciju, po optužnici, naredio ratni zapovjednik 7. gardijske brigade general Ivan Korade.

Kad mu je sudsko vijeće predočilo izjavu svjedoka Marinka Švende da je i on uz Koradea i ostale ispitivao zarobljenike, Hučić je rekao da nije ni ispitivao ni vidio zarobljenike, a da je za zločin prvi put čuo u tijeku kriminalističkog istraživanja prije dvije godine.

Isto je izjavio i bivši savjetnik za Sigurnosno-informativnu službu (SIS) u 'Pumama' Josip Delija koji je izjavio da ne zna tko je zarobljenike doveo u Halapiće niti tko ih je ispitivao. Koradea je opisao kao bahatu osobu koji se prema drugima ponašala podcjenjivački.

Za ubojstvo zarobljenika u blizini Glamoča u Bosni i Hercegovini optuženi su brigadir Emil Črnčec, bivši zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a, Tihomir Šavorić, koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu, Anto Novačić, Robert Precehtjer, Nenad Jurinac, Goran Gaća i Robert Bevak.
Suđenje se nastavlja 18. travnja.