NIKADA NIJE POLOŽIO ISPIT

13 godina vozio europskim cestama bez dozvole

06.04.2011 u 15:42

Bionic
Reading

Z. A. (43) je punih 13 godina vozio po svijetu s krivotvorenom vozačkom dozvolom i prešao desetke tisuća kilometara, ali i brojne granične kontrole. Iako nikada nije išao u auto školu te nije polagao vozački ispit, 43-godišnjak je očito bolji vozač od mnogih s položenim ispitom, jer sve te godine nije imao udes niti je evidentiran kao počinitelj prometnih prekršaja

Kako doznajemo, riječ je o hrvatskom državljaninu s prebivalištem u Bosni i Hercegovini, koji živi i radi u Nizozemskoj. Ono što svakako čudi jest to što tijekom 13 godina, dok je putujući iz Nizozemske u Bosnu prelazio čitav niz graničnih kontrola, niti na jednoj od njih carinici ni policija nisu otkrili da je dozvola kojom se služi krivotvorena.

Ipak, nakon više od desetljeća vožnje na crno, samouki se vozač jučer 'spotaknuo' na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, kada je svojim Passatom nizozemskih registracija pokušao prijeći u BiH. Prilikom izlazne granične kontrole policija je posumnjala u originalnost njegove vozačke dozvole, ali i prometne dozvole, te knjižice vozila. Pregledom dokumenata pod lampom ustanovljeno je da nema zaštitnih niti te da su i vozačka i prometna dozvola, kao i knjižica Passata krivotvoreni.

Nakon toga je uslijedilo i šokantno priznanje 43-godišnjaka koji je policajcima rekao da nikada u životu nije išao u auto školu, niti je polagao vozački ispit. Među vojsku vozača uključio se na prevaru, nakon što je u Nizozemskoj 1998. godine kupio krivotvorenu vozačku dozvolu. Od 1998. do danas prevezao je desetke tisuća kilometara na relaciji Nizozemska – BiH, te je začuđujuće što samouki vozač u svih tih 13 godina nije imao udes, niti je evidentiran kao počinitelj prometnih prekršaja.

U dogovoru sa Županijskim državnim odvjetništvom od 43-godišnjaka je uz potvrdu oduzet Passat koji je 2009. godine, zajedno s prometnom dozvolom i knjižicom vozila, kupio u Nizozemskoj. Oduzete su mu i krivotvorena prometna dozvola, knjižica vozila i nizozemska vozačka dozvola.

Protiv 43-godišnjaka slijedi kaznena prijava za kazneno djelo krivotvorenja isprava, zbog čega mu prijeti novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine.