MAKARSKI KAMATARI U AKCIJI

Žrtvama otimali prostore i tjerali ih da čuvaju stoku

05.04.2011 u 13:34

Bionic
Reading

Dvojica 39-godišnjaka kazneno su prijavljena zbog lihvarskih ugovora i otimačine 1,8 milijuna kuna, no nastavak postupka čekat će na slobodi

Splitska policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad dvojicom Makarana, Nevenom H. (39) i Matkom R. (39), pa ih kazneno prijavila zbog lihvarskih ugovora i kamatarenja. U nekoliko godina dvojac je na račun osam oštećenih državljana Hrvatske i Bosne i Hercegovine ilegalno zaradio čak 1,8 milijuna kuna - i to samo na kamatama, koje su iznosile od pet do petnaest posto mjesečno.

Neven H. već je poznat policiji: njegov posljednji incident zbio se prije nekoliko tjedana, kada je zaprijetio smrću policajcu koji je radio na njegovom slučaju. Svojim žrtvama kamatari su posuđivali novac najčešće na nekoliko mjeseci ili 'do vraćanja', da bi ih potom počeli pritiskati u trenutku kada više ne bi mogli otplaćivati bezobrazno visoke kamate. Jedan je 61-godišnjak na posuđenih 40 tisuća eura u tri godine Nevenu H. platio 120 tisuća eura, i to samo za kamate - od glavnice nije uspio otplatiti ni centa.

Drugoga su natjerali da kod javnog bilježnika sklopi lihvarski ugovor te im prepiše svoj poslovni prostor, treći je bio prisiljen plaćati i 'zaštitu' od kamatara iz Hercegovine koji su ga navodno tražili, četvrtog su natjerali da za njih izvodi građevinske radove i čuva im stoku.

Opširna kaznena prijava sastavljena je nakon temeljite istrage, provedene po nalogu Državnog odvjetništva, no u proceduru je upućena redovnim putem - što znači da će obojica prijavljenih nastavak postupka čekati na slobodi.