ZAUSTAVLJENI KOD KAŠTELA

Četvero Afganistanca pokušalo ilegalno ući u Sloveniju

01.04.2011 u 21:37

Bionic
Reading

Sinoć oko 23,15, u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, bujska policija zatekla je četvoricu tražitelja azila iz Afganistana, od kojih su dvojica 17-godišnjaka te 20-godišnjak i 16-godišnjak

Istragom je utvrđeno je kako su Afganistanci, s namjerom odlaska u Italiju, tijekom jučerašnjeg dana napustili Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini, odakle su autobusom došli do Zagreba. Na zagrebačkom autobusnom kolodvoru unajmili su taksi koji ih je dovezao do pograničnog mjesta Kaštel, a zatim su pješice nastavili u smjeru državne granice s Republikom Slovenijom, koju su pokušali nezakonito prijeći u blizini mjesta Škudelin.

Presudom Prekršajnog suda u Umagu, četvorici je Afganistanaca, zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o azilu, izrečena zaštitna mjera zabrane ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj u trajanju od jedne godine', izvijestila je PU Istarska, dodavši da su po završetku prekršajnog postupka, prepraćeni u Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini.

'Ovo nije prvi slučaj nezakonitog prelaska ili pokušaja prelaska državne granice od strane tražitelja azila za vrijeme rješavanja njihovog statusa, kao ni bivših tražitelja azila kojima je zahtjev odbijen te im je određena obveza napuštanja Republike Hrvatske.

Naime, tijekom 2010. na području PU istarske zabilježen je porast postupanja prema tražiteljima azila, mahom državljanima Afganistana, pa je tako evidentirano 25 stranaca koji su se samovoljno udaljili iz Prihvatilišta za tražitelje azila, nakon čega su zatečeni u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice na području Buja i Buzeta ili su vraćeni od strane slovenske policije temeljem readmisijskog sporazuma', napominju iz PU Istarske.

Trend postupanja prema sadašnjim ili bivšim tražiteljima azila nastavljen je i u ovoj godini pa je tako do sada zatečeno osam stranaca koji su radom hrvatske policije spriječeni u nezakonitom odlasku na područje Schengena.