Crna kronika ZALOŽIO CJELOKUPNU GRADSKU IMOVINU

Potvrđena optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Zlatara

Zagrebački Županijski sud potvrdio je optužnicu protiv bivšeg zlatarskog gradonačelnika Marijana Đureka kojega USKOK tereti da je založio cjelokupnu imovinu Zlatara i grad oštetio za više od 26 milijuna kuna

Uz Đureka, USKOK je optužio još pet osoba - obrtnika Matu Crnca, direktoricu jedne tvrtke Maricu Duktaj te nadzorne inženjere Marijana Posarića, Željka Šutinu i Alojza Kokoleka.

Nakon istrage optužnica je podignuta i protiv Zorana Zebe i Vlade Kavaća koji su priznali kaznena djela i nagodili se s USKOK-om, nakon čega su osuđeni na uvjetne zatvorske kazne od godine dana, odnosno deset mjeseci zatvora u koji neće ići ako u iduće tri godine ne počine novo nedjelo.

USKOK tvrdi da je Đurek kao gradonačelnik, od travnja 2005. do svibnja 2009., s Crncem, Duktaj i Zebom, protivno Zakonu o javnoj nabavi te mimo natječajnih uvjeta i krivotvorenjem natječajne dokumentacije, zaključio ugovore o izvođenju građevinskih radova, a oni su napravili neistinitu natječajnu dokumentaciju i ispostavili tzv. "privremene situacije" za radove koje nisu u cijelosti obavili.

Kako bi osigurao novac Đurek je za kredite založio nekretnine i poslovne udjele u gradskom vlasništvu. Tako je uzrokovao prezaduženost i blokadu gradskoga računa, a grad je oštećen za 26,8 milijuna kuna. Optužen je i jer nije vodio poslovne knjige, dok se njegovom suoptuženiku Crncu na teret stavlja i neplaćanje više od 560 tisuća kuna PDV-a.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još