KRADLJIVAC BAKRA

Krao s grobova, crkava, samostana i pruge

29.03.2011 u 16:13

Bionic
Reading

Kada je zaštitar u petak na gradskom groblju uhvatio 20-godišnjaka u krađi bakra, lančano se razriješilo još pet teških krađa koje 'potpisuje' isti kradljivac. U potrazi za bakrom, na meti 20-godišnjaka iz Slavonskog Broda našli su se tako groblje, crkva, samostan i pruga

Prva u nizu krađa dogodila se na samu Staru godinu, 31. prosinca, kada je 20-godišnjak s kapelice na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu ukrao tri bakrena oluka dužine dva i pol metara. Kradljivac je potvrdio onu da se počinilac uvijek vraća na mjesto zločina, pa se tako, tri mjeseca nakon prve krađe, ponovo vratio kako bi s krova iste obiteljske grobnice skinuo bakrene ploče. Ipak, sreća mu je ovaj puta okrenula leđa. Nešto prije 20 sati, baš u trenutku kada je kradljivac već savio dio bakrenog lima i pripremio ga za skidanje s krova, naišao je zaštitar koji ga je spriječio u krađi te je pozvao policiju.

Kradljivac je priveden, a nakon što je nad njim provedeno kriminalističko istraživanje, utvrđeno je da je, osim te krađe, počinio još nekoliko krađa bakra, a u dvije je 'operacije' imao i 'asistenta'. Na meti su mu se tako, osim groblja, našli i crkva, samostan, te željeznička pruga.

Zajedno sa 26-godišnjakom mladić je 10. siječnja s crkve u Podvinju ukrao bakreni slivnik dug oko četiri metra. Dva tjedna kasnije isti je dvojac sa samostana u Slavonskom Brodu ukrao oko pet metara bakrenih oluka. U veljači je 20-godišnjak sam, sa željezničke pruge između Slavonskog Broda i Slobodnice isjekao, a potom ukrao 100-tinjak metara bakrenih električnih vodiča. U novu krađu krenuo je početkom ožujka, vratio se na staro mjesto, te je ponovo s crkve u Podvinju skinuo još dva bakrena oluka dužine oko tri i pol metara.

Prema riječima glasnogovornice PU Brodsko-posavske Kate Nujić, ukupna vrijednost ukradenog bakra, bez stručne procjene, iznosi oko 5.000 kuna, no kradljivac je u otkupnim stanicama, u kojima je prodavao ukradeni bakar, dobio znatno manje novca. Iako je vlasnike oštetio za mnogo veći iznos, sebi je u džep strpao, kako neslužbeno doznajemo, tek nekoliko stotina kuna, a zaradio je i kaznenu prijavu, te mu prijeti kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.