SUĐENJE 'PUMAMA'

'Korade je zarobljenike dočekao i odveo u štalu'

28.03.2011 u 16:38

Bionic
Reading

Četvorica bivših pripadnika 7. gardijske brigade 'Pume' danas su na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočili o zarobljavanju šestorice srpskih vojnika u akciji Maestral 1995. koji su, po tvrdnjama tužiteljstva, kasnije ubijeni po zapovjedi pokojnog generala Ivana Korade.

Za taj su zločin optužena sedmorica pripadnika 'Puma', a njihovi su suborci danas saslušani kao prvi od 40-ak predloženih svjedoka tužiteljstva. Riječ je o pripadnicima jedinice koja je u akciji Maestral u šumama iznad Glamočkog polja naišli na vozilo u kojem su bili vojnici Republike Srpske, među kojima i jedan major obavještajne službe.

Svjedoci su kazali da su zarobljene vojnike razoružali te ih kamionom prebacili do zapovjedništva, ali da ne znaju što se s njima kasnije dogodilo. Da su zarobljenici likvidirani doznali su tek kada ih je policija pozvala na ispitivanje početkom prošle godine.

Po riječima vojnika Ivana Džaferagića, koji je u vrijeme akcije imao 18 godina, kamion sa zarobljenicima u zapovjedništvu je dočekao osobno general Korade.

'Jednog po jednog izvukao je iz kamiona, ponekom je udario i šamar te zapovjedio da se skinu u donje rublje. Tada ih je s još nekim vojnicima odveo u štalu i ne znam što im se nakon toga dogodilo', kazao je Džaferagić. Nije znao o kome je riječ, no njegov neposredni zapovjednik Božidar Galović kazao je da je obavještajnom majoru uzeo vojnu knjižicu i utvrdio o kome je riječ.

Iako u optužnici stoji da je likvidirano šest zarobljenika svjedoci su tvrdili da ih je bilo četiri ili pet.

Za ubojstvo zarobljenika u mjestima Mliništa i Halapići kod Glamoča u Bosni i Hercegovini optuženi su brigadir Emil Črnčec, bivši zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a, Tihomir Šavorić, koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu, Anto Novačić, Robert Precehtjer, Nenad Jurinac, Goran Gaća i Robert Bevak.
Optuženi su uhićeni u lipnju 2009., a u listopadu iste godine, na dan kada je podignuta optužnica pušteni su na slobodu, no kasnije su ponovno vraćeni u pritvor iz kojega su na suđenje dovedeni u lisicama.

Tužiteljstvo tvrdi da su u egzekuciji u Mliništima i Halapićima hicima iz automatskih pušaka ubijeni zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac.

Suđenje se nastavlja 7. travnja.