GOLF AFERA U ISTRI

Hrast opremu za golf kupovao od svoje tvrtke

24.03.2011 u 18:50

Bionic
Reading

Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora, protiv dugogodišnjeg tajnika Sportske zajednice Grada Poreča Borisa Hrasta (51) policija podnosi kaznenu prijavu

Naime, njega se kao odgovornu osobu tereti da je tijekom 2008. i 2009. godine u više navrata nabavljao golf opremu za golf vježbalište u Poreču, pri čemu je oštetio Zajednicu sportskih udruga grada Poreča za oko 94.000 kuna.

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU istarske proveli su kriminalističko istraživanje vezano za nabavku golf opreme te je utvrđeno kako je spomenutu opremu za vježbalište u Zelenoj laguni nabavljao od dviju porečkih tvrtki, od kojih je jedna u njegovom vlasništvu.

Kako se doznaje, oprema za koju je utrošeno oko 299 tisuća kuna nabavljena je posredovanjem njegove tvrtke Maurus trade te tvrtke Golf Adria, koja je tad bila u vlasništvu Branka Curića, aktualnog predsjednika Golf kluba Parentium i tadašnjeg direktora županijske tvrtke Istra golf dizajn, koju je osnovala Istarska razvojna agencija kako bi pospješila razvoj golfa. Očito se pogodovalo ovim dvjema tvrtkama jer, kako je utvrdila istraga, oprema za golf mogla se kupiti neposrednom pogodbom od pulskog poduzeća, najvjerojatnije Istra golf dizajna, za 205 tisuća kuna.

Podsjetimo, Branko Curić bio je na čelu županijske tvrtke koja se bavila istim poslom kao i njegova privatna tvrtka, pri čemu je u 2009. godini tvrtka Istra golf dizajn poslovala s gubitkom. Curić je kao golfer i predsjednik golf kluba Parentium inicirao izgradnju golf vježbališta u Zelenoj laguni, čije uređenje financira Grad Poreč putem Zajednice sportskih udruga u kojoj je 12 godina funkciju tajnika obavljao Hrast.

Policija nije potvrdila niti demantirala da li je ova istraga inicirana anonimnom kaznene prijavom protiv porečkog političkog vrha iz studenog. Naime, u tadašnjoj prijavi su spomenuti Hrast i Curić, kao i još neka imena iz političkog i javnog života Poreča, te sumnje da su sklapanjem štetnih ugovora, kršenjem Zakona o javnoj nabavi i drugim zlouporabama u gospodarskom poslovanju navodno oštetili Grad Poreč, Sportsku zajednicu i gradsko trgovačko društvo Parentium.