'NE PIJTE RAKIJU IZ SCAIDA'

Šljivovica puna metanola ubila dvojicu muškaraca?!

22.03.2011 u 19:07

Bionic
Reading

Srbijanska policija istražuje smrt 47-godišnjaka iz Niša i 38-godišnjaka Kule, koji su pili rakiju subotičke tvrtke Scaid. Utvrđeno je da u toj rakiji ima deset puta više metanola od dozvoljene količine, zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede Srbije naložilo hitan prestanak proizvodnje te povlačenje iz prodaje šljivovice i lozovače kompanije subotičkog proizvođača. Šljivovice tvrtke Scaid povlače se i s tržišta BIH, a Agencija za sigurnost hrane naložila je i zabranu uvoza te rakije u BiH

Kako javlja Press, i unatoč zabrani prodaje, ove su se rakije jučer u 15 sati mogle kupiti u prodavaonicama u Subotici te u pojedinim megamarketima, pa je tako i njihova novinarka jučer kupila litru potencijalno opasne rakije. U srbijanskom Ministarstvu poljoprivrede pak ističu da je problem u tome što su se spomenute rakije, čije je povlačenje s tržišta u tijeku, osim legalnim, distribuirane i ilegalnim putovima. Zbog toga je građanima upućen i javni apel da ne piju šljivovicu ni lozovaču proizvedenu u pogonu tvrtke Scaid.

Budući da se sumnja da su Z. M. (47) iz Niša i I. T. (38) iz Kule prije smrti pili rakiju proizvedenu u pogonu subotičkog Scaida, u Prigrevici, kod Sombora, pripadnici kriminalističke policije u Nišu, Subotici i Somboru intenzivno rade na rasvjetljavanju uzroka njihove smrti. Poljoprivredna inspekcija će na temelju Zakona o sigurnosti hrane podnijeti prijavu protiv proizvođača i poduzeti odgovarajuće mjere protiv odgovornih.

Prema Pravilniku o kvaliteti, dozvoljeno je da voćne rakije sadrže od 1,5 do osam grama metanola po litri alkohola, dok 50 grama metanola, koji je vrlo toksičan, može biti fatalno te dovesti do sljepila i smrti, pojasnio je za Press toksikolog Dragan Joksović. Podsjetio je i da je slična lozovača prije 15 godina ubila najmanje 30 ljudi. Srbiju je 1998. godine potresla afera 'zozovača'. Tada se od istoimene rakije otrovalo 56 ljudi, od kojih je 43 umrlo.