UHVAĆENI PRIJE ISPLATE

Pritvoreni zbog muljanja s poticajima u poljoprivredi

21.03.2011 u 09:18

Bionic
Reading

Tijekom provođenja izvida vezanih za isplate poticaja u poljoprivredi, USKOK je donio rješenje o pritvaranju državnog službenika i direktora tvrtke za koje se osnovano sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju

Prije isteka roka od 48 sati na koji je određen pritvor protiv 31-godišnjaka i 41-godišnjaka sucu istrage osječkog Županijskog suda USKOK je podnio i prijedlog za određivanje istražnog zatvora na najmanje mjesec dana koji je i prihvaćen.

Pritvaranje, a zatim i određivanje istražnog zatvora protiv dvojice osumnjičenika, kako je izvijestio USKOK, vezano je uz dva pokušaja isplate nepripadnih poticaja u poljoprivredi u vinkovačkoj ispostavi Službe za gospodarstvo i imovinsko-pravne odnose Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije.

U cilju stjecanja znatne protupravne imovinske koristi za jednu vinkovačku tvrtku kroz isplatu nepripadnog poticaja za poljoprivrednu proizvodnju na teret državnog proračuna, a u dogovoru s direktorom tvrtke i na njegovo traženje, pritvoreni je službenik, kako se osnovano sumnja, u službene evidencije Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja neistinito upisao da je ta tvrtka korisnik 396 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Nakon toga vlasnik tvrtke je podnio zahtjev za isplatu poticaja od 970.944 kune, koji je osumnjičeni državni službenik uveo u računalni sustav Ministarstva kao osnovan. Međutim, do isplate poticaja nije došlo jer su otkriveni prije ispisivanja naloga za isplatu.

Postupajući na isti način, pritvoreni je državni službenik u dogovoru s drugom osobom neistinito proveo kroz službene evidencije Ministarstva da je ta osoba korisnik 82 hektara poljoprivrednog zemljišta, a u cilju da mu omogući isplatu nepripadnog poljoprivrednog poticaja u iznosu od 186.362 kuna. Budući da je i ovaj slučaj otkriven prije ispisivanja naloga za isplatu, do isplate nije došlo.