RJEŠAVANJE DUGOVA

Sredovječne Zagrepčanke pljačkale banke

11.03.2011 u 13:42

Bionic
Reading

Zagrebačka policija uhitila je dvije razbojnice koje su opljačkale 900 tisuća kuna iz dviju poslovnica Splitske banke, a zbog prikrivanja tog nedjela uhićena je i zaposlenica banke koja je za šutnju dobila gotovo trećinu plijena

Dvije razbojnice, Zagrepčanke u dobi od 48 i 50 godina, imaju obitelj i djecu, a od ranije su poznate po kaznenim djelima. Dio opljačkanog novca iskoristile su za rješavanje financijskih neprilika, to jest povrat dugova.

Za prvu pljačku poslovnice Splitske banke u novozagrebačkom naselju Lanište 25. studenog prošle godine osumnjičena je 48-godišnjakinja koja je maskirana kapom s prorezima za oči i kapuljačom od jakne pred zatvaranje upala u banku, prišla 49-godišnjoj zaposlenici i u nju uperila pištolj za koji se kasnije ispostavilo da je plastičan.

Pljačkašica je naredila svima da legnu na pod, a jednom djelatniku da joj preda novac, nakon čega ih je sve zaključala u jednu prostoriju i pješice se sa 200 tisuća kuna udaljila prema obližnjoj autobusnoj stanici.

Prvoosumnjičena je iste večeri nazvala 49-godišnju zaposlenicu banke, inače prijateljicu, koja joj je rekla da ju je prepoznala. Tri dana kasnije pljačkašica je prijateljici dala 100 tisuća kuna u zamjenu za šutnju, to jest prikrivanje identiteta.

Četiri mjeseca kasnije 48-godišnjakinja je odlučila krenuti u novu pljačku, ovoga puta zajedno sa 50-godišnjakinjom. One su 1. ožujka u poslijepodnevnim satima došle do banke u Maksimirskoj ulici i, nakon što su se uvjerile da su u poslovnici samo djelatnici i zaštitari, upale su unutra, djelomično maskirane kapama i šalovima.

Prvoosumnjičena je uperila plastični pištolj u djelatnicu, primila je za ruku i gurnula prema šalterima, nakon čega je drugoj djelatnici naredila da joj preda novac. Istodobno je 50-godišnjakinja naredila zaštitaru da legne na pod i razoružala ga. Potom su obje došle do sefa i iz njega uzele oko 700 tisuća kuna, a sve nazočne odvele u stražnje prostorije, zaključale banku i otišle do tramvajske stanice.

Nekoliko dana kasnije prvoosumnjičena je trećeosumnjičenu prijateljicu ponovno nagradila za šutnju, ovoga puta sa 185 tisuća kuna. Sve tri osumnjičene privedene su u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda.

Načelnici sektora krim policije i općeg kriminaliteta zagrebačke policije Marko Mikulić i Krešimir Antolić izvijestili su da su u istrazi pronašli dio plijena, oko 200 tisuća kuna te brojne dokaze koji, kako kažu, nedvojbeno potvrđuju da uhićene stoje iza dviju pljački poslovnica Splitske banke. No policija ih zasad ne dovodi u vezu s još nekim pljačkama poslovnica iste banke koje su se dogodile unazad nekoliko mjeseci.