'ZA MARJAN' U AKCIJI

Prijava zbog natječaja za uređenje plaže Prva voda

09.03.2011 u 20:51

Bionic
Reading

Inicijativa za Marjan podnijela je protiv 'nepoznatog počinitelja' kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu u povod zaključka o prihvaćanju programa općih uvjeta natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja kupališta i ugostiteljske građevine na sjevernoj strani Marjana, odnosno za plažu Prva voda, priopćila je danas ta udruga građana.

Inicijativa za Marjan, koja je u sIječnju organizirala prosvjed u park-šumi Marjanu protiveći se namjeri Fani Horvat, nevjenčane supruge gradonačelnika Željka Keruma, da na plaži Prva voda posredovanjem privatne tvrtke 'Laterna' gradi ugostiteljski objekt, u današnjem priopćenju ne navodi tko je 'nepoznati počinitelj', t.j. donositelj zaključka, ali navodi da se u tom zaključku i samoj provedbi natječaja prepoznaje 'niz kaznenih djela'.

'Tim zaključkom i iz njega izvedenim programom prekršeni su Zakon o šumama, Zakon o zaštiti prirode, Prostorni plan splitsko-dalmatinske županije, Prostorni plan uređenja grada Splita i GUP (generalni urbanistički plan) grada Splita', tvrdi spomenuta Inicijativa.

Navedenim natječajem sva izgradiva površina smještena je na parcelu 'samo jednog od vlasnika', čime je grad materijalno oštetio suvlasnike, ali i sama sebe (kao vlasnika velikog dijela zemljišta), u korist privatne osobe - i to 'gradonačelnika i njegove obitelji', stoji u priopćenju.

Dodaje se kako pritom 'suvlasnici na području' nisu bili obaviješteni o natječaju, niti su poštovani njihovi interesi pri raspodjeli udjela u gradnji. Inicijativa za Marjan drži da je ta zloporaba to gora što su suvlasnici na tom području koje obuhvaća natječaj ugledne javne i vjerske ustanove, kao i sam grad interes kojega bi gradska vlast trebala braniti, a ne mu štetiti.

Inicijativa za Marjan kaznenim djelom smatra i 'činjenicu da je grad svjesno propustio pravo prvokupa te u činjenici da je privatnu tvrtku pomogao tako da je ustupio geodetsku podlogu (podatke)', navodi se u priopćenju.

Dodaju da iako svi znaju tko je počinitelj navedenih djela, oni podnose prijavu protiv 'nepoznatih počinitelja' jer se nadaju da će istraga DORH-a 'na čistac izvesti nalogodavce i suradničku mrežu unutar lokalne politike, gradskih stručnih službi i cehovskih udruga'.