KRVAVI VIKEND

U Križevcima traje obdukcija tijela ubijenih

02.03.2009 u 11:29

Bionic
Reading

Od 9 sati u Općoj bolnici u Koprivnici traje obdukcija tijela Siniše, Jasmine i Đurđe Rošker te Tihomira Matoića, ubijenih u krvavom pohodu Stjepana Roškera u subotu oko 20.30 sati u obiteljskoj kući u Križevcima

Obdukciju vodi, kako doznaje Večernji list, dr. Mirjana Gabaj, specijalistica kliničke patologije, a cijeli bi postupak mogao potrajati do 13 sati. Tada bi istražnom sucu na Županijskom sudu u Koprivnici mogao biti priveden Stjepan Rošker, koji je jučer cijeli dan bio na kriminalističkoj obradi.

Pokop 19-godišnjeg Tihomira Matoića, koji je od zadobivenih ozljeda preminuo u bolnici, bit će sutra u 12 sati u Gorici Miholečkoj kod Fordovca, općina Sveti Petar Orehovec.

Iz sudskih izvora Večernjak doznaje da zadržavanje Stjepana Roškera u policiji u Koprivnici istječe oko 17 sati, a toliko je vrijeme navodno dopustio sud zbog zahtjevnosti cijelog slučaja. Rošker još nije izabrao branitelja za postupak. Prijeti mu kazna i do 40 godina zatvora.

Osnovano se sumnja da je počinitelj masakra Stjepan Rošker, naoružan vojničkom puškom, u subotu oko 20 i 30 sati došao u kuću svoga bratića Siniše Roškera (43) s namjerom da ubije njegovu majku Đurđicu (63) zbog spora oko vinograda i klijeti. Čim je ušao u kuću, Stjepan Rošker je ispalio nekoliko hitaca prema ukućanima usmrtivši na mjestu troje njih - Sinišu, njegovu kćer Jasminu (14) i Đurđicu (63), a teško je ranio Tihomira Matoića (19). Sinišina supruga Snježana spasila se pobjegavši ubojici kroz prozor i potraživši pomoć kod susjeda koji su pozvali policiju.

Prema svjedočenju susjeda, pomoć unesrećenom Matoiću pružena je tek 40 minuta nakon dojave o krvoproliću. Kum obitelji Snježane i Siniše Roškera i njihov susjed trgovac Renato Šatvar prvi je pozvao policiju i Hitnu pomoć. Kaže da su četvorica policajaca prva došla do kuće u kojoj se zbio zločin. No oni nisu u kuću ulazili jer se nije znalo je li ubojica još unutra. Stoga je susjed nazvao kućni telefonski broj Roškerovih da provjeri ima li živih. Na telefon se javio Tihomir Matoić.

'Teško je govorio, zadnjim snagama, jako uplašen. Na moje pitanje je li Stjepan Rošker još u kući Tihomir je odgovorio da nije, pa sam mu savjetovao da izađe van. Odgovorio mi je da je jako ranjen i da ne može. Pozvao sam policajce da uđu u kuću i izvuku mladića, no oni se nisu usudili i prošlo je oko 40 minuta prije nego su ušli da ga Hitna može prevesti u bolnicu', izjavio je susjed za Večernji list. Nesretni Matoić preminuo je tijekom noći u bolnici u Koprivnici.

Ubojica je pobjegao iz kuće na stražnji izlaz kroz dvorište i preko livada i šuma otišao do sela Đurđica u okolici Križevaca, izvijestila je Koprivničko-križevačka policijska uprava, navodeći da je s njim uspostavljena telefonska veza i dogovorena predaja prilikom koje nije pružao otpor. Bio je naoružan vojničkom puškom i pištoljem za koje nije imao dozvole, a prilikom pretrage kuće pronađen je još jedan pištolj kućne izrade, devet trotilskih metaka težine 1,8 kilograma i 20 komada streljiva raznog kalibra. Utvrđeno je da je u krvi imao 0,35 promila alkohola.

Preživjela sudionica masakra, Sinišina supruga Snježana Rošker, nalazi se na psihijatriji koprivničke bolnice zajedno sa svojom starijom kćerkom Sanelom (20) koja je u trenutku ubojstva bila u kafiću Latino, gdje je povremeno radila, a studirala je etnologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.