NOVE OPTUŽBE

Mateković: Za Zagorca sam prodavao dijamante

02.03.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Ivan Mateković Ico, koji u Lepoglavi služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu za otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, javio se prije nešto više od mjesec dana Državnom odvjetništvu s ponudom da im može prezentirati konkretne dokaze o tome da se Zagorec bavio ilegalnom trgovinom dragim kamenjem te je ustvrdio da mu je i sam u tome pomagao

Dogodilo se to, kako doznaje Jutarnji list, prije 3. veljače, kada je, kako je izjavio Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak, njegovog branjenika ponovno ucijenila 'ista ekipa koja je otela njegova sina'. Hodak je ispričao da je s njim u kontakt stupio jedan muškarac koji mu je prezentirao fotografije dragulja.

Pritom mu je rekao da će druga osoba na sudu izjaviti da Zagorec nikada nije vidio sporne dragulje ako im plati tri milijuna eura, a da će u protivnom teretiti Zagorca i tvrditi da je za njega prodavao drago kamenje. Odvjetnik Hodak sve je prijavio policiji i o događaju izvijestio sudsko vijeće, koje će danas izreći nepravomoćnu presudu u Zagorčevu slučaju.

Iako je Hodak prije tjedan dana najavio da će u završnom govoru izreći imena 'ucjenjivača', to ipak nije učinio. Kako doznaje Jutarnji list, Hodaka je kontaktirao Libero Mateković, mlađi brat Ice Matekovića, koji je također osuđen za sudjelovanje u otmici Zagorčeva sina na godinu dana zatvora.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, istražitelji su vrlo brzo na temelju dokaza koje im je ponudio Ico Mateković zaključili da se ne radi o ispraznim tvrdnjama da je za Zagorca početkom ovog desetljeća prodavao dragulje, već o informacijama koje se mogu provjeriti. I materijalni dokazi, koji se ne svode samo na fotografije nekakvih dragulja, takve su kvalitete da se na temelju njih, slijedeći tragove, može doći do osoba koje su trgovale dragim kamenjem.

Zagorcu će danas biti izrečena presuda u postupku koji se vodi protiv njega zbog krađe dragulja iz MORH-a vrijednih pet milijuna dolara. Nova istraga Državnog odvjetništva, pokrenuta na temelju tvrdnji Ice Matekovića, ne može utjecati na prvostupanjsku presudu.

Ako se Matekovićeve tvrdnje pokažu točne, onda će biti pokrenut novi proces protiv Zagorca.