NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Policajcu izbio oko i dobio četiri godine zatvora

03.03.2011 u 14:08

Bionic
Reading

Nikica Marović (20) osuđen je nepravomoćno na Županijskom sudu u Zagrebu na četiri godine maloljetničkog zatvora jer je svibnju prošle godine, na stadionu u Maksimiru, za vrijeme utakmice Dinama i Hajduka bacio topovski udar od kojeg je policajac Kristijan Trokter ostao bez oka.Sud je Maroviću nakon dogovora sa socijalnom službom odlučio suditi kao maloljetniku jer je neposredno prije incidenta napunio 20 godina.

Marović je tijekom suđenja negirao da je bacio topovski udar tvrdeći da je bacao baklje i stolce zbog čega su pregledavane snimke PU varaždinske i PU zagrebačke. Ni na jednoj od snimki nije se vidjelo lice bacača udara, ali jest ruka. Zbog ovog slučaja angažiran je i vještak Vojin Maštruko koji je napravio 3D prikaz cijelog događaja.

Sutkinja Sanja Mazalin je kazala da se Marović u svojoj obrani pokušao predstaviti kao miran i umjetnički nastrojen mladić koji ne trpi nepravdu, no na policijskim snimkama sjeverne tribine maksimirskog stadiona ništa od toga nije vidljivo.

'Detaljni smo pregledali svaki segment snimki i bili zgroženi količinom agresije koju je iskazao bacajući otrgnute stolice i pirotehnička sredstva na interventne policajce', ustvrdila je sutkinja.

Kazala je da sud nije povjerovao Marovićevoj obrani u kojoj je tvrdio da se u sukobe s policijom uključio kako bi zaštitio prijatelja na kojega su nasrnuli policajci.

'Svojim postupcima pokazao je da mu autoritet policajaca koji štite građane i imovinu ne predstavlja ništa, a uvjerena sam da bi očekivao zaštitu upravo tih policajaca ukoliko bi on sam bio ugrožen', ustvrdila je sutkinja.

Kazala je i da njegovi postupci zaslužuju veću osudu jer su počinjeni na stadionu, gdje je bilo mnoštvo ljudi i normalnih navijača koji su došli uživati u sportskom susretu.

'Iako su napadi na policiju postali uobičajeni na stadionima, takvo divljaštvo nikako nije dopušteno i treba jasno reći svima da će zbog toga biti kažnjeni', poručila je sutkinja.

S obzirom da je i ranije kažnjavan zbog nasilja te zbog posjedovanja pirotehnike produljen mu je pritvor u kojemu je već gotovo deset mjeseci i u kojemu može biti sve dok presuda ne postane pravomoćna.

Marović je osuđen zbog općeopasne radnje i napada na službenu osobu.

Iz sudnice zagrebačkog Županijskog suda izveden je kao što je u nju i ušao, s lisicama na rukama, dok su mu njegovi prijatelji uzvikivali 'ne daj se'.