Crna kronika IZGREDNICI IZ RADIĆEVE

Pritvoreni kako ne bi sudjelovali u novim prosvjedima

Skupini od 34 izgrednika koji su sudjelovali u prošlotjednome nasilnom protuvladinom prosvjedu u Radićevoj ulici istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni pritvor među ostalim i zato što su najavili da će nastaviti sudjelovati u prosvjednima, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu

Iznoseći svoju obranu izgrednici nisu izrazili žaljenje ili kajanje, a većina ih je i ranije višestruko evidentirana za kaznena djela s elementima nasilja, kazao je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Dodao je da je sud prihvatio argument tužiteljstva da bi osumnjičeni mogli ponoviti kazneno djelo jer je u međuvremenu najavljeno održavanje novih prosvjeda. Osim zbog ponavljanja nedjela, jednomjesečni pritvor istražni sudac Ratko Šćekić odredio im je i zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke.

Svi osumnjičenici, osim jednog koji je ispitan naknadno, na sud su prvi put dovedeni u ponedjeljak. Dok je 30-torici isprva određeno 48-satno zadržavanje, trojica mlađih od 21 godine pušteni su da se brane sa slobode. No, i njima je pritvor određen, nakon što je sudsko izvanraspravno vijeće prihvatilo žalbu Općinskog državnog odvjetništva.

Osumnjičene se tereti da su bili među 500-tinjak prosvjednika koji su 26. veljače, odvojeno od mirnog prosvjeda branitelja na glavnome zagrebačkom trgu, krenuli Radićevom ulicom s namjerom da probiju policijski kordon koji je sprječavao njihov dolazak na Markov trg, gdje su prosvjedi i javna okupljanja zakonom zabranjeni. Neki od njih bili su maskirani kapama, šalovima i kapuljačama te su nosili kamenje, opeke, staklene boce, baklje, petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva te predmete koji su mogli uzrokovati ozljede.

Došavši do metalne zaštitne ograde kod Kamenitih vrata 15-ero osumnjičenika počelo je prema policajcima bacati kamenje, staklene boce, cigle, daske i ostale predmete koji su im se našli pod rukom, oglušivši se na sve policijske zapovijedi. U tom napadu je ozlijeđeno 26 policajaca i oštećeno nekoliko policijskih vozila.

Za napad na službenu osobu prijeti im zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine, a za one koji su u skupini napali službenu osobu Kazneni zakon previđa novčanu kaznu ili do godine dana zatvora.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još