VIKEND U BRODU U ZNAKU POŽARA

Požar progutao staju, a dim ugušio bikove i piliće

28.02.2011 u 15:31

Bionic
Reading

Uz sve probleme koji muče slavonske seljake, imanje jedne obitelji iz Slavonskog Šamca sinoć je poharao i požar. Izgorjela im je staja u kojoj su se ugušila dva 500 kilograma teška bika i 25 pilića. Materijalna šteta bez stručne procjene iznosi oko 35 tisuća kuna

Vatra u staji, koja je vlasništvo 38-godišnjaka, izbila je sinoć oko 22 sata i 30 minuta. Dok su ukućani iz staje u plamenu pokušavali spasiti stoku, pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Slavonski Šamac, Sikirevci, Gundinci, Velika Kopanica i Beravci dva su se sata borili s vatrenom stihijom. Požar je lokaliziran 40-ak minuta iza ponoći. U posljednji trenutak iz staje su spašena dva bika, no pomoći nije bilo za još dva 500 kilograma teška bika koja su se, zajedno sa 25 pilića, ugušila u dimu.

Nakon danas dovršenog očevida, kojemu je bio nazočan inspektor Zaštite od požara, utvrđeno je da je do požara došlo zbog kratkog spoja na produžnom kablu, naime u jednom dijelu staje bila je uključena žarulja. Nakon što je uslijed iskrenja, planula vatra, požar se brzo proširio na tavanske prostorije staje gdje se nalazila slama.

U požaru je u potpunosti izgorjela čitava unutrašnjost staje te veći dio krovišta, a seoska obitelj pretrpjela je materijalnu štetu koja bez stručne procjene iznosi oko 35 tisuća kuna.

U Brodsko-posavskoj županiji ovaj je vikend protekao u znaku požara. U subotu je tako zbog cigarete umalo izgorjela obiteljska kuća u Slavonskom Brodu. Vatra je planula nešto prije ponoći u dnevnom boravku kuće, nakon što je žar zapalio ležaj na koji je pala cigareta. Požar se brzo proširio na čitav središnji dio obiteljske kuće, a potom i na krovište koje je u potpunosti izgorjelo. Nepažnja je tako vlasnika kuće stajala 20-ak tisuća kuna.