POTONUĆE ZADARSKE TVRTKE

Kazneno prijavljen vlasnik Tankerkomerca

25.02.2011 u 17:19

Bionic
Reading

Nakon kriminalističkog istraživanja direktor (73) i komercijalistica (29) trgovačkog društva u Zadru kazneno su prijavljeni općinskom državnom odvjetništvu, priopćio je glasnogovornik zadarske Policijske uprave (PU) Elis Žodan

Neslužbeno se doznaje da je riječ o Boži Jusupu, poznatu zadarskom gospodarstveniku, predsjedniku nadzornog odbora i većinskom vlasniku zadarskog 'Tankerkomerca', nekad jedne od najuspješnijih zadarskih tvrtaka. Policija ga je prijavila kao odgovornu osobu tvrtke 'Marituna', tvrtke kćeri Tankerkomerca, zbog kaznenog djela pogodovanja vjerovniku. Budući da je žiro-račun društva bio blokiran, osumnjičenici su zaključili 50-ak ugovora u cesiji, u ukupnoj vrijednosti od oko 700.000 kuna.

Time su, kako stoji u policijskom priopćenju, drugim vjerovnicima omogućili povoljniji položaj u odnosu na ministarstvo financija i počinili kazneno djelo pogodovanja vjerovniku. Inače, za kazneno djelo pogodovanja vjerovniku zapriječena je novčana kazna i kazna zatvora do godinu dana.

Prije godinu dana 'Tankerkomerc' je zapao u financijske teškoće, pa su njegovi radnici i radnici njegovih tvrtaka kćeri, pa i 'Maritune', okupljeni u SSSH, u nekoliko navrata prosvjedovali zbog neisplate plaća.

Tvrtka 'Marituna', koja se bavi uzgojem ribe, od raja prošle godine je u stečaju. Dio radnika nije dobio plaće za pet do 11 mjeseci. Najveći vjerovnik 'Maritune' je upravo njezin vlasnik 'Tankerkomerc', koji od svoje tvrtke kćeri potražuje 129 milijuna kuna.