STAV OBRANE

Vladimiru Zagorcu nije dokazana krivnja

27.02.2009 u 15:33

Bionic
Reading

Obrana umirovljenog generala Vladimira Zagorca ustvrdila je danas na završetku suđenja da u 'aferi dragulji' nije predočen niti jedan konkretan dokaz da je Zagorec kao bivši pomoćnik ministra obrane uzeo drago kamenje vrijedno najmanje pet milijuna američkih dolara

"Analizom iskaza svjedoka sudsko vijeće može doći jedino do zaključka da je optužba neutemeljena i za tri dana donijeti oslobađajuću presudu", kazao je u završnoj riječi pred zagrebačkim Županijskim sudom Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak

Optužbe državnog odvjetništva, koje je za Zagorca zatražilo zatvor i oduzimanje imovine u vrijednosti pet milijuna američkih dolara, nazvao je neutemeljenima i "nalik sinopsisu za neki akcijski film ili komediju".

"Glavni problem obrane u ovom postupku su predrasude u javnosti, iza kojih stoje instruirani mediji, da je Zagorec državni neprijatelj broj jedan te da je kriv za sve loše što se devedesetih godina dogodilo u Hrvatskoj", dodao je Hodak

Ustvrdio je i da iz medija proizlazi kako bi oslobađajuća presuda u "aferi dragulji" bila fijasko pravne države, iako, kaže, čak devet desetina dokaznih dokumenata nema veze s optužnicom, a polovina svjedoka koje je pozvalo tužiteljstvo ne tereti Zagorca.

U prilog optužnici idu jedino iskazi Snježane Šiprak i Terezije Barbarić koje 'mrze Zagorca' te Hrvoja Petrača koji na Zagorca ima 'analnu fiksaciju', pa im sud zbog toga ne bi smio vjerovati, kazao je Hodak.

Osim toga, u pomanjkanju dokaza sud bi se, smatra, trebao voditi načelom rimskog prava prema kojemu se u dvojbenim situacijama uvijek treba presuditi u korist optuženika.

"Devet godina državno odvjetništvo nije moglo naći ništa protiv Zagorca, a sada se uhvatilo za tri sumnjiva iskaza. Optužbe stoga nemaju veze s istinom", zaključio je Hodak.

Tužiteljica Gordana Haramina Hranilović je, s druge strane, u završnoj riječi ustvrdila kako iz postupka nedvojbeno proizlazi da je Zagorec zlouporabio položaj i ovlasti te odnio dragulje. Drago kamenje je navodno njemački trgovac oružjem u Ministarstvu obrane ostavio kao polog za novac koje je dobio kako bi kupio naoružanje za obranu Hrvatske.

Tužiteljica je odbacila i tvrdnje obrane da je Zagorec žrtva urote i da su mu sve smjestile državne institucije, svjedoci i organizirani kriminal.

Predsjednik sudskog vijeća Siniša Pleše objavu nepravomoćne presude najavio je za ponedjeljak, 2. ožujka u 12 sati.