MALVERZACIJE U POSLOVANJU

Oštetio proračun za 213.000 kuna

18.02.2011 u 19:12

Bionic
Reading

Zbog zlouporabe ovlasti u poslovanju, čime je prema nalazima policije 42-godišnji Zagrepčanin, kao direktor pulskog trgovačkog društva Taj Pan d.o.o., oštetio državni proračun za preko 200.000 kuna, Općinsko državno odvjetništvo u Puli zatražilo je pokretanje istrage

Naime, kriminalističkim istraživanjem Odjela gospodarskog kriminaliteta PU istarske utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 42-godišnjak iz Zagreba, kao direktor trgovačkog društva Taj Pan d.o.o. Pula, s namjerom da za trgovačko društvo ostvari znatnu imovinsku korist, u pojedinačnim obračunima plaće za prosinac 2003. godine i siječanj 2004. godine, obračunao obveze po osnovi poreza i doprinosa na plaću, ali obračunate obveze nije uplatio.

Kako bi prikrio postojanje tih obveza, nadležnoj ispostavi porezne uprave u Puli nije dostavio izvješće o primicima od nesamostalnog rada, obračunatom porezu, prirezu i doprinosima za siječanj i veljaču 2004. godine, čime je Taj Pan d.o.o. u Puli ostvario nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 212.880,00 kuna.

Na taj način, 42-godišnjak je, kao odgovorna osoba u funkciji direktora, a s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoje trgovačko društvo, pri izvršavanju obveza prema proračunu uskratio sredstva koja mu pripadaju, pa je time počinio kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, priopćila je PU istarska.