RATNI ZLOČIN U VRHOVINAMA

Optuženi za klanje obitelji traži još 10 svjedoka

26.02.2009 u 15:12

Bionic
Reading

Sudsko vijeće Županijskog suda u Karlovcu prihvatilo je danas prijedlog obrane okrivljenoga Nenada Pejnovića da se ispita još 10 svjedoka koji navodno imaju neposredne spoznaje o ratnom zločinu nad civilima u Vrhovinama u listopadu 1991.

KARLOVAC - Glavna rasprava time je odgođena i dogovorena su nova ročišta za 31. ožujka i 1. travnja ove godine.

Odgovarajući na pitanja okrivljenog Pejnovića, današnji svjedoci - Milan, Jelka i njihov sin Goran Čorak su rekli "da se zna" da su Slavka Čorka, jednog od šestero ubijenih civila za koje je okrivljen Pejnović, sa željezničke pruge odveli Branko Končar zvan Banjo i Brakus Neđo zvan Kesler.

To je svjedočeći rekao i Milan Štetić, pripadnik bivših srpskih paravojnih postrojba.

Milan, Jelka i Goran Čorak, kao i većina od 17 dosad ispitanih svjedoka, rekli su da imaju spoznaje da je druge članove obitelji Čorak - Matu, Martina, Katu, Stjepana i Vladimira vezane odveo okrivljeni Pejnović.

Oni su poslije zajedno sa Slavkom Čorkom, kako piše u optužnici, lišeni života u predjelu Čurinke- Oštri Vršak. Milan Čorak rekao je danas kako ne zna poimence tko je provalio u podrum u Vrhovinama, gdje su 4. listopada bili zatočeni civili koji su odvedeni na likvidaciju.

No, dodao je, i Srbi su tada pričali da se boje Nenada Pejnovića te da su "zajedno plakali nad sudbinom Čoraka, a sada ne žele svjedočiti protiv Pejnovića ili lažu".

Njegova supruga Jelka je izjavila da su njoj neki Srbi povratnici rekli kako - i kad bi znali tko je ubio Čorke - ne bi rekli jer su im djeca u Srbiji, a ondje je "još mrak".

Okrivljeni Pejnović, postavljajući pitanja svjedocima, nekoliko je puta ustvrdio kako njega, iako je nevin, terete "samo zato jer ga ljudi zamjenjuju za Nenada Brujića, pripadnika tzv. Baklajićeve četničke grupe".

Jelka Čorak je rekla da Nenada Brujića poznaje od rođenja i da ga, kao i drugi žitelji zaseoka Čorci, dobro razlikuje od Nenada Pejnovića.

Sastavni dio sudskog spisa, kako je rečeno danas, jest i izvješće sa Zavoda za sudsku medicinu u Zagrebu o identifikaciji žrtava koje je sastavljeno u veljači 2002., a sudu je dostavljeno u studenome lani pošto je u svibnju 2008. Županijsko državno odvjetništvo u Gospiću podignulo optužnicu protiv Nenada Pejnovića.