ZLOČIN IZ MRŽNJE

Optuženi napadači na grčke navijače

15.02.2011 u 14:39

Bionic
Reading

Zbog napada na autobus s uglednim gostima grčkoga nogometnog kluba PAOK-a, u kojem su lani u prosincu u Zagrebu ozlijeđene četiri osobe, podignuta je optužnica protiv devetorice huligana u dobi od 18 do 23 godine koje se tereti da su 'iz mržnje doveli u opasnost živote i imovinu'

Optuženi su da su 14. prosinca oko 13 sati u Novom Zagrebu zajedno s 30-ak nepoznatih huligana kamenovali autobus s 40-ak gostiju iz Grčke i kroz razbijene prozore ubacili najmanje tri zapaljene bengalke koje su unutrašnjost ispunile gustim dimom i uzrokovale požar, čije su širenje spriječili vatrogasci.

Huligani su, po tvrdnjama zagrebačkoga Općinskog državnog odvjetništva, napali autobus s namjerom da "ugroze tjelesni integritet putnika" zbog snažno izražene nesnošljivosti prema PAOK-ovoj navijačkoj skupini.

U napad na autobus, u kojem je uz vozača i vođu puta bilo 39 putnika, huligani, skriveni u pješačkom pothodniku, krenuli su u napad na dojavu nepoznate osobe. Autobus je bio u pratnji policije, a u trenutku napada policajci su priskočili u pomoć ozlijeđenima te su uhitili nekoliko huligana.

Osim autobusa, u kojem su ozlijeđena četiri putnika, u napadu je oštećen i jedan osobni automobil.

Tužiteljstvo od Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu traži produljenje pritvora okrivljenicima koje tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine te sigurnosti prometa dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz mržnje.

Gosti kluba iz Soluna u Zagreb su doputovali na utakmicu sa zagrebačkim Dinamom na maksimirskom stadionu.