ISTRAGA ZAOBIŠLA EUROPLAKAT

Za jumbo uvredu Hrgovića do šest mjeseci zatvora

26.02.2009 u 09:30

Bionic
Reading

Splitska policija, kako nam je potvrđeno, provodi istragu pokušavajući pronaći osobu ili više njih koji su u subotu navečer, dan prije derbija Hajduk - Dinamo, na reklamni pano u Ulici Domovinskog rata zalijepili jumbo plakat uvredljiva sadržaja koji se odnosi na bivšeg hajdukovca, a sada dinamovca Mirka Hrgovića

SPLIT - Plakat na kojem se Hrgović (svojedobno dobitnik 'Hajdučkog srca', titule koju dodjeljuje Torcida) nalazi u kontejneru uz slogan 'Nećemo smeće u našen gradu' postavljen je u petak tijekom noćnih sati. Prema riječima Milana Amižića, pročelnika Upravnog odjela za komunalno redarstvo grada Splita, komunalne je redare o spornom plakatu obavijestila policija.

'Budući da je to bilo kasno navečer, fizički nismo mogli odmah ukloniti sporni plakat, ali smo to napravili u subotu ujutro. Neovisno o poruci koju šalje taj plakat, radi se o nelagalnom plakatiranju i oglašavanju i ako policija otkrije tko je to napravio, mi ćemo podnijeti prekršajnu prijavu sukladno našim ovlastima', kazao je Amižić za Slobodnu Dalmaciju.

'Mi koji se bavimo time mogli bismo odmah po kvaliteti i vrsti papira, kvaliteti boje i nekim drugim pojedinostima pretpostaviti tko je to mogao izraditi. Jer ovakav je plakat mogao dizajnirati i na računalu napraviti bilo tko, snimiti na CD i odnijeti u tiskaru da se tiska', kaže sugovornik Slobodne Dalmacije, dodajući da velike tiskare to u pravilu ne bi radile jer se ne radi o većoj količini, a i zbog uvredljiva sadržaja, što je nepotrebno izlaganje riziku u poslovanju.

Naravno, uvijek postoji mogućnost da je to u nekoj većoj tiskari netko i napravio, ali ilegalno, da nitko za to ne zna, kaže sugovornik. No takvi plakati tiskaju se u dijelovima, pa je samim time to mogla odraditi i neka manja digitalna tiskara.

S tvrtkom 'Europlakat', koja u Splitu ima koncesiju na reklamne jumbo panoe, još nitko iz policije nije kontaktirao u vezi sa spornim plakatom. Oni kažu da nisu uopće znali da je plakat zalijepljen na njihov pano, ali niti da je skinut.

U članku 199. Kaznenog zakona stoji da će se onaj tko 'uvrijedi drugoga putem tiska, radija, televizije, pred više osoba, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je uvreda postala pristupačnom većem broju osoba, kazniti novčanom kaznom do sto pedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci'.