PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

Prošle godine čak 124 računalne prijevare više no u 2009.

07.02.2011 u 17:13

Bionic
Reading

Načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar sa suradnicima prezentirao je danas novinarima izvješće o radu u protekloj godini na području PU primorsko-goranske

Dizdar je posebno istaknuo smanjenje broja najtežih posljedica u prometu te dva događaja koja su obilježila proteklu godinu - eksplozija vozila na Delti i avionska bomba na gradilištu trgovačkog centra na Mlaki, koji, srećom nisu imali značajnije posljedice na sigurnost građana i njihove imovine.

U 2010. godini zabilježeno je 5.064 kaznena djela, što je za 3,3 posto manje u odnosu na 2009. godinu te je tako nastavljen trend smanjenja broja kaznenih djela, prisutan tijekom nekoliko posljednjih godina.

Sveukupna razriješenost kaznenih djela iznosi vrlo visokih 71,9 posto, rečeno je. Materijalna šteta nastala počinjenjem tih kaznenih djela procjenjuje se na oko 327.169. 503 kuna te je za čak 90,8 posto veća u odnosu na visinu iznosa materijalne štete od 171.450.191 kuna u 2009. godini. Najveći udio u materijalnoj šteti odnosi se na kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, gdje je zabilježen porast od čak 32,9 posto u odnosu na prethodnu godinu, a od kojih je najveći broj kaznenih djela bio onaj računalne prijevare. U 2010. bilo ih je 133, a u 2009. devet.

U strukturi kriminaliteta, sa 69,4 posto, i ove je godine najveći broj kaznenih djela iz domene općeg kriminaliteta, dok je riješenost tih djela oko 60 posto. U ovoj domeni najbrojnije su provalne krađe, dok je zamjetan pad broja kaznenih djela razbojništva za čak 70 posto.

Sva djela krvnih delikata su u padu, a riješenost ovih djela je izuzetno visokih 97,1 posto. Istaknut je trend smanjenja kaznenih djela iz djelokruga suzbijanja maloljetničke delinkvencije, kao i njihova stopostotna razotkrivenost.

Iz domene organiziranog kriminaliteta 8,7 posto više je kaznenih djela, od kojih je najveći broj kaznenih djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice, a razriješenost je također velika, 97,3 posto.

Iz djelokruga suzbijanja zlouporabe opojnih droga zabilježen je porast kaznenih djela od 16,5 posto u odnosu na 2009. godinu. Uz činjenicu da su rasvijetljena sva kaznena djela iz ove domene, ističu se značajne zaplijenjene većih količina različite droge i drugih opojnih sredstava što Policijsku upravu primorsko-goransku svrstava među područja u državi na kojima je droga najskuplja i do nje se nateže dolazi.

Dogodilo se 3.788 prometnih nesreća, što je za 8,3 posto manje u odnosu na godinu ranije. Broj smrtno stradalih i ozlijeđenih osoba u prometu je također manji u usporedbi s 2009. godinom. U 2010. godini smrtno je stradalo 35, dok su teže ozlijeđene 264, a lakše 1.030 osoba. Najčešći uzrok prometnih nesreća je vožnja nepropisnom brzinom i brzinom neprimjerenom uvjetima, i to u 27,7 posto slučajeva.

Tijekom 2010. godine na graničnim prijelazima na ulasku i izlasku iz RH, prijelaz putnika i članova posade bilježi porast od 11 posto u odnosu na 2009. godinu. U istom razdoblju također je zabilježen porast od 23 posto u sprečavanju ilegalnih migracija te od 66 posto u zapljenama opojnih droga na graničnim prijelazima.

U protekloj godini zabilježeno je 1.895 slučajeva narušavanja javnog reda i mira što je za 17,2 posto manje u odnosu na 2009. godinu. Najčešći oblici činjenja prekršaja su svađa i vika, drsko ponašanje te tuča na javnom mjestu.

U godini iza nas zaprimljeno je 77 predstavki građana, od kojih su tri djelomično utemeljene te su učinjeni propusti na štetu građana.

Načelnik Dizdar zahvalio se, na kraju, novinarima na dosadašnjoj suradnji i praćenju rada policije te je u radu Policijske uprave u narednom razdoblju istaknuo nekoliko prioriteta, a to su: suzbijanje svih oblika gospodarskog kriminaliteta i kaznenih djela s elementima korupcije, daljnje sprječavanje dopreme opojnih droga na naše područje, kao i pojačane aktivnosti u cilju sprečavanja ilegalnih migracija.