Crna kronika SUĐENJE U SLUČAJU MOLVE

Novi svjedoci protiv bivšeg zastupnika Kolara

Svjedočenjem suradnika ili zaposlenika tvrtke Jata te bivšeg direktora poslovnice Croatia banke u Bjelovaru danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje članu proširenog predsjedništva HSS-a i bivšem saborskom zastupniku Ivanu Kolaru, optuženom da je s vlasnikom i direktorom građevinske tvrtke Jata Anđelkom Tošom i Željkom Radićem općinu Molve u blizini Đurđevca oštetio za više od 5,6 milijuna kuna

Bivši zaposlenik tvrtke Podravina programat Viljem Čeleš, koji je po riječima drugih svjedoka vodio sve financijske poslove za Tošove tvrtke, prisjetio se da je na jednom sastanku Toš od Kolara tražio da mu izda deset mjenica za osiguranje kredita u vrijeme dok je njegova tvrtka izvodila radove za općinu Molve. Te su mjenice, dodao je, služile za osiguranje povrata kredita kod Croatia banke.

Bivši direktor bjelovarske poslovnice Croatia banke Vlado Njegovac kazao je da se radilo o ukupno deset mjenica na 400.000 kuna, od kojih za dvije mjenice banka još uvijek ima potraživanje prema općini Molve.

Ta je općina, po tvrdnjama USKOK-a, oštećena 2007. i 2008. izdavanjem mjenica i višekratnim naplatama po istoj osnovi prilikom izgradnje društvenog doma i pročistača otpadnih voda.

Kolar je navodno na Tošov zahtjev, kao načelnik općine, s Radićem ugovorio poslove kako bi građevinskoj tvrtki Jata omogućili nezakonitu zaradu. Kolara i Radića tereti se za zloporabe položaja i ovlasti, a Toša za poticanja na te zloporabe.

No, obrana tvrdi da će ispitivanjem svjedoka dokazati da Kolar nije postupao s ciljem protupravnog stjecanja imovinske koristi te da bi eventualno mogao odgovarati za nesavjestan rad u službi.

Njegov odvjetnik Branko Šerić kaže da je Kolar izmanipuliran te da njegovi potpisi na mjenicama ne predstavljaju zlouporabu jer ih je davao kao moguće buduće jamstvo. Kolar je od podizanja optužnice u medijima izjavljivao da je tvrtka Jata prevarila općinu Molve.

Na početku suđenja početkom prosinca krivnju su odbacila i druga dvojica optuženika.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još