SEDAM DUGIH GODINA

Odgođena presuda za krvavi obračun u Slavonskom Brodu

31.01.2011 u 15:41

Bionic
Reading

Umjesto najavljene presude optuženicima za trostruko ubojstvo u središtu Slavonskog Broda 2004.godine Antunu Blaževiću (51) i Darku Vukojeviću (39), na zagrebačkom je Županijskom sudu danas ponovno otvorena glavna rasprava kako bi se rasvijetlilo nove dokaze, odnosno da bi se utvrdile sve okolnosti povezane s oružjem kojim su ubijene dvije žrtve

Iako je za danas najavilo objavu nepravomoćne presude, vijeće pod predsjedanjem suca Zdravka Majerovića zaključilo je da je za donošenje presude nužno utvrditi tko je vlasnik pištolja 'luger' iz kojega su ubijeni Goran Begić (28) i Dragan Prgomet (32) .

Sudac Majerović objasnio je da je potrebno rasvijetliti je li riječ o registriranom ili ilegalnom oružju te je li prvooptuženik Blažević njime bio naoružan ili je, kao što on tvrdi, pištolj oteo Begiću i potom ubio njega i Dragana Prgometa.

Blaževićev branitelj Ante Madunić kazao je kako se ne boji izvođenja novih dokaza jer je siguran u nevinost svog branjenika.

'Pištolj nije bio njegov i on nije bio naoružan', kazao je te ustvrdio da je bolje i 'pet puta odgađati presudu kako bi se donijela ispravna odluka'.

Blaževiću i Vukojeviću ovo je već treće suđenje za ubojstvo braće Dragana i Željka (28) Prgometa te Begića. Optuženi su da su 9. lipnja 2004. tijekom prepirke i naguravanja u središtu Slavonskog Broda u njih ispalili više hitaca iz pištolja i ubili ih.

U rujnu 2006. su pravomoćnom odlukom Vrhovnog suda osuđeni na po 30 godina zatvora, no presudu je ukinuo Ustavni sud, prihvativši njihove tvrdnje da su im tijekom suđenja prekršena ljudska prava i temeljne slobode.

Ponovljeno suđenje premješteno je potom u Zagreb, gdje je u prosincu 2009. Blažević zbog prekoračenja nužne obrane osuđen na devet godina i pet mjeseci, a Vukojević na sedam godina zatvora.

Pozivajući se na iskaze brojnih svjedoka, sud je tada utvrdio da je Blažević bio napadnut bez razloga te da je kao bivši specijalac i poznavatelj borilačkih vještina Begiću uspio preoteti pištolj kojim je potom usmrtio njega i Dragana Prgometa. Vukojević je, pak, po mišljenju suda, u Željka Prgometa pucao, iako nije bio u opasnosti. Tu je presudu Vrhovni sud ukinuo iz proceduralnih razloga.

Nakon krvoprolića nagađalo se da je riječ o obračunu skupina povezanih s Antom Prkačinom i generalom Mladenom Kruljcem, no sud nije povjerovao toj priči.