Crna kronika STANJE POD NADZOROM

Troje ozlijeđenih u požaru u rafineriji Bosanski Brod

Tri osobe ozlijeđene su u požaru koji je u petak u jutarnjim satima izbio u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, no vatra je brzo lokalizirana, a stanje stavljeno pod nadzor, potvrđeno je Hini iz policijskih izvora u BiH

Glasnogovornica Centra javne sigurnosti Doboj Ljerka Stanimirović kazala je da je vatra izbila na jednom od postrojenja unutar rafinerije.

'Odmah je intervenirala vatrogasna postrojba koja je lokalizirala požar i spriječila njegovo širenje', kazala je Stanimirović.

Sva trojica ozlijeđenih u požaru radnici su rafinerije i zadobili su opekline, no nijednom od njih život nije ugrožen, doznaje se iz bolnice u Doboju u koju su prevezeni.

Točni uzroci požara zasad nisu poznati, a istragu u rafineriji provodi bosanskobrodska policija i inspekcija protupožarne zaštite.

Rafinerija u Bosanskom Brodu od 2007. godine u vlasništvu je ruske tvrtke Zarubežnjeft, a svoje proizvode zasad plasira uglavnom na tržištu BiH jer još nije dosegnula standarde kvalitete goriva kakvi vrijede u zemljama članicama Europske unije.

Lokalne vlasti u susjednom Slavonskom Brodu u više su navrata u posljednje vrijeme upozorile na visoku razinu onečišćenja zraka i štetnih plinova koji dolaze iz rafinerije u Bosanskom Brodu, zatraživši da se ti problemi što prije riješe. Obratile su se i državnim institucijama, a putem veleposlanstva zatražili su i pomoć od Bosne i Hercegovine te Ruske Federacije, iz koje dolazi vlasnik rafinerije.

U slučaj se uključilo i hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova koje je nedavno pozvalo veleposlanika BiH Vladimira Raspudića i zatražilo da susjedna zemlja što prije riješi taj problem sukladno međunarodnim konvencijama o zaštiti okoliša.

Požar je buknuo u jednom od pogona rafinerije nafte u Bosanskom Brodu oko 8.30 sati. Prije izbijanja požara čula se detonacija iz rafinerije. Policija u Bosanskom Brodu je izvijestila da su lakše ozlijeđena trojica radnika te da su vatrogasci požar ubrzo lokalizirali i ugasili.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još