ZAGI NA SUDU

'Mesić protiv mene vodi osobnu hajku'

24.02.2009 u 17:11

Bionic
Reading

Odbacivši sve optužbe koje mu se stavljaju na teret u 'aferi dragulji' umirovljeni general Vladimir Zagorec u svojoj je obrani na zagrebačkom Županijskom sudu kao "krivce" za kazneni progon protiv njega, uz tužiteljstvo i državni vrh, prozvao i predsjednika Republike Stjepana Mesića

'Netko s time politički manipulira, zbog čega ja mjesecima nevin sjedim u pritvoru", kazao je Zagorec kojega se tereti da je odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. odnio dragulje koje je njemački trgovac oružjem ostavio kao polog za novac namijenjen kupovini naoružanja za Hrvatsku.

Suprotno tvrdnjama tužiteljstva, optuženi general tvrdi da je predsjednik Republike protiv njega pokrenuo "neviđeni obračun" i "osobnu hajku", najvjerojatnije motiviranu time što Hrvoju Petraču mora vratiti uslugu za financiranje prve predizborne kampanje nakon koje je došao na čelo države.

Petrač, koji trenutno izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog otmice Zagorčeva sina, prvi je u javnosti iznio tezu o krađi dragog kamenja iz sefa Ministarstva obrane, nakon čega je državno odvjetništvo pokrenulo kazneni progon protiv umirovljenog generala, u ratno doba zaduženog za nabavu naoružanja.

Zagorec tvrdi da je predsjednik Mesić o njemu proširio lažne glasine da je vanbračni sin pokojnog predsjednika Franje Tuđmana i ratni profiter te da je nakon otmice njegova sina najprije postavio pitanje odakle mu novac za otkupninu. No, kada se počelo govoriti o Petraču kao mogućem sudioniku isticao je da se ljude ne smije optuživati bez pravih dokaza, dodao je Zagorec.

Smatra da je njegov kazneni progon osmišljen u vrijeme dok je Petrač bio u bijegu zbog optužbi za otmicu te da ga je iskonstruirao netko tko je dobro pregledao dokumente o nabavi oružja, "najvjerojatnije Petračev odvjetnik Anto Nobilo".

Govoreći o nabavi oružja u ratno vrijeme dok je Hrvatska bila pod embargom međunarodne zajednice, Zagorec je kazao da se sve radilo u suglasnosti državnog vrha, na razini država i preko tvrtki koje su bile od povjerenja. Iako se sve obavljalo u tajnosti, o svemu postoji dokumentacija koja bi se i danas trebala nalaziti u Ministarstvu obrane i Ministarstvu financija, rekao je Zagorec, dodajući da je dio tih dokumenata u ovom postupku selektivno korišten protiv njega.

Upitao se i zbog čega su krunski svjedoci protiv njega tajnice i službenice, a ne ministri i predsjednici Vlade koji su odlučivali o nabavi naoružanja.

Svi strani trgovci oružja, tvrdi, tada su imali legalne hrvatske putovnice koje im je kao i navodnom dobavljaču ukradenih dragulja Josefu Rothaichneru izdao šef tadašnje vojne Sigurnosno informativne službe (SIS) Josip Perković.

Zagorec je ponovio i da nikada nije vidio dragulje koje je navodno otuđio te ustvrdio da je kao vrijeme inkriminacije namjerno izabrana 2000. jer bi sve optužbe iz vremena embarga na uvoz oružja već pale u zastaru.

Nakon iznošenja obrane Zagorec je odbio odgovarati na pitanja tužiteljstva. Suđenje se završnim riječima obrane i tužiteljstva nastavlja u petak, dok se presuda najodlikovanijem hrvatskom generalu očekuje početkom idućeg tjedna.