Crna kronika NAKON VUKOVARA

Osječki bivši logoraši u petak podnose kaznene prijave

Vukovarskim bivšim zatočenicima srpskih koncentracijskih logora u podnošenju kaznenih prijava zbog zlostavljanja pridružit će se logoraši iz Osijeka i drugih hrvatskih gradova. Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru logoraši su od ponedjeljka podnijeli 15 kaznenih prijava zbog torture

'Inicijativu su spontano pokrenuli bivši logoraši Darko Mihaljević i Goran Bušić, ogorčeni dosadašnjim napretkom u progonu počinitelja, a udruga ih podupire. Kaznene prijave podnosili smo 2002, 2006. i 2007. godine i sada ponovno. Nas zanimaju oni koji su s ovog prostora ljude odvodili u koncentracijske logore', rekao je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Predsjednik HDLSKL Osječko-baranjske županije Branislav Škorak i osječke podružnice te udruge Damir Buljević najavili su da će se osječki logoraši u petak okupiti pred Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i predati svoje kaznene prijave.

'U Osječko-baranjskoj županiji ima 350 bivših logoraša i svaki od njih ima svoju priču. Kaznene prijave podnosit ćemo protiv osoba koje se počinile zlostavljanja, a nisu osuđene', najavio je Škorak.

Škoraka su u Borovu Selu 1991. godine zarobili pripadnici milicije tzv. SAO Krajine i zlostavljali, a sedmorica njih osuđena su na zatvorske kazne od šest do 14 godina. 'Istragu je pokrenulo Državno odvjetništvo, većina ih je osuđena, tako da je moja priča dijelom završena. Međutim, još uvijek postoji velik broj onih koji su zarobljavali i zlostavljali ljude, a još nisu odgovarali, iako se nalaze u Hrvatskoj', istaknuo je Škorak.

Od 2002. godine udruga je hrvatskom pravosuđu predala kaznene prijave s imenima oko tisuću onih za koje tvrde da su ih zlostavljali, a 2006. godine srbijanskom pravosuđu predali su kaznene prijave u ime preko četiri tisuće logoraša.

Škorak je najavio da će se kaznene prijave, osim u Vukovaru i Osijeku, podnositi i u drugim županijama gdje djeluju podružnice HDLSKL-a.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još