PREOKRET U GRČKOJ

Kapetan Kristo Laptalo oslobođen!

28.11.2008 u 12:19

Bionic
Reading

Veliki preokret u slučaju kapetana Krista Laptala - tužitelj na žalbenom ročištu u Patrasu je na novnom saslušavanju svih svjedoka optužbe predložio oslobađanje pomorca koji pod optužbom za šverc 52 kilograma kokaina već 16 mjeseci leži u grčkim zatvorima.

RIJEKA/PATRAS - Sudac je prihvatio prijedlog za oslobađanje i kapetan Laptalo je nakon 16 mjeseci u zatvoru ponovno na slobodi. 

Očito je takva promjena stava grčkog tužiteljstva posljedica činjenice da ni na ponovljenom suđenju niti jedan od svjedoka nije kazao da je Laptalo doista odgovoran za drogu u teretu banana na brodu Coral Sea, niti je ijedan dokaz upućivao na njegovu odgovornost, ni objektivnu ni zapovjednu, piše Jutarnji list.

Laptalo je iskaz završio s riječima <b>'Podvalili su mi!'</b>. Nakon izricanja oslobađajuće presude sudnicom se prolomio pljesak, a Laptalova obitelj nije mogla suspregnuti suze radosnice. Kapetan će u Dubrovnik stići za pet do šest dana. Njegova kćer najavljuje veliko slavlje, prenosi HRT.

Svi koji su doputovali u Patras - obitelj, svjedoci obrane, predstavnici SPH i ITF-a i drugi slave, kazao je tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) Predrag Brazzoduro dodajući da su oslobađajuću presudu pozdravili i svjedoci tužiteljstva.

'Konačno se našao netko tko je imao hrabrosti priznati da su bili u krivu', komentirao je odluku prizivnog suda Brazzoduro.

Ročište o žalbi na presudu kojom je hrvatski kapetan Kristo Laptalo osuđen na 14 godina zatvora zbog krijumčarenja kokaina na brodu 'Coral Sea' počelo je jutros na drugostupanjskome prizivnom sudu u Patrasu.

Po riječima Brazzodura, svi su svjedoci ponovili i djelomice proširili svoje iskaze sa suđenja, kojima se, smatra Brazzoduro, još jače potvrđuje da nema argumenata i dokaza koji bi teretili kapetana Laptala i potvrdili presudu prvostupanjskoga suda.

Na pitanje tužiteljstva o tome tko izdaje naredbu za iskrcaj tereta, određuje količinu za iskrcaj i luku, svjedoci su odgovorili da to čini kompanija te da kapetan broda na to ne može utjecati, prepričao je Brazzoduro.

Dubrovački kapetan Kristo Laptalo, prvi časnik Konstantin Metelev i vođa palube Narcis Garcia uhićeni su u luci Egionu u srpnju 2007., kada je u teretu, među paletama s bananama iskrcanima s njihova broda 'Coral Sea', pronađeno 52 kilograma kokaina.

Od uhićenja do donošenja presude sva trojica su bila u pritvoru. Na suđenju u srpnju ove godine Laptalo je nepravomoćno osuđen na 14 godina zatvora i određena mu je kazna od 200.000 eura, a dvojica njegovih kolega oslobođeni su optužbe.

U presudi je navedeno da je Laptalo namjeravao prevesti i da je prevezao opojne tvari do grčke luke Egiona, da je posjedovao kokain, imao pristup njemu te da je mogao njime raspolagati.

U SPH, pak, smatraju da u presudi nema elemenata koji bi dokazivali krivnju kapetana Laptala.

Drže da kapetan nije mogao znati za kokain jer posada ne sudjeluje u pakiranju i prekrcaju tereta te da kutije banana u kojima je pronađen kokain tijekom plovidbe nije bilo moguće otvoriti i ponovno zatvoriti.