ISTRAGA NA VARAŽDINSKOM SUDU

Britanci prevarili tvrtku iz Ludbrega?

19.01.2011 u 11:57

Bionic
Reading

Protiv dvoje državljanina Velike Britanije, Valentine Joulebine Artsrunik te Johna McVicara, kao i društva Artnik Books, na varaždinskom Županijskom sudu vodi se istraga zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili prevaru

Još tijekom prosinca 2005. godine, kao vlasnik i ovlaštena osoba za zastupanje londonskog poduzeća Artnik Books, dogovorili su poslovnu suradnju s ludbreškim HG-Consultingom.

Prema navodima Afrodite Henezi, okrivljenici su prve, manje količine tiskanog materijala uredno platili te na taj način stvorili uvjerenje da će uredno platiti i daljnje narudžbe u znatno većim količinama i vrijednosti.

No da doista nisu namjeravali platiti ih, proizlazi iz činjenice da od dugovanog iznosa do danas nisu podmirili ništa, dok s Afroditom Henezi izbjegavaju bilo kakav kontakt, navodi se u rješenju o otvaranju istrage tijekom koje će se provesti dokazi neophodni za donošenje odluke o tome hoće li se  podići optužnica protiv okrivljenika ili će se istraga obustaviti.

'Prema prethodnom dogovoru, a u cilju da za londonsko društvo pribave nepripadnu imovinsku korist, najprije je okrivljenica preko e-pošte i telefonom iz Londona dogovorila poslovnu suradnju s Afroditom Henezi, direktoricom HG-Consultinga, od koje je zatražila tiskanje različitih časopisa i knjiga za potrebe društva Artnik Books. Pritom se obavezala da će uredno platiti usluge u roku od tri mjeseca, ali to nije namjeravala učiniti', navodi se u rješenju o otvaranju istrage.

Sukladno dogovoru, odnosno višekratnim daljnjim narudžbama te uvjeravanjima da će doista platiti usluge tiskanja HG-Consultingu, od siječnja do svibnja 2006. u Ludbregu su tiskane te u London isporučene veće količine knjiga i časopisa u ukupnoj vrijednosti  59.758,50 eura.

'Knjige i časopise su preuzeli, a nisu ih platili u ugovorenom roku, kao ni do danas, te na taj način za društvo Artnik Books London pribavili nepripadnu imovinsku korist u protuvrijednosti od oko 436.000 kuna, a na štetu društva HG-Consulting Ludbreg', piše u rješenju o otvaranju istrage.

Okrivljeni nisu ispitani prije donošenja rješenja jer su nedostupni sudu. Naime, prema posebnom izvješću PU varaždinske, koja je radila provjeru posredstvom NCB IP London, kuća u kojoj je sjedište Artnik Booksa je prazna i zatvorena daskama.