OTPREMLJENA PRESUDA

Uskoro žalbe na presudu za ubojstvo Pukanića

18.01.2011 u 21:19

Bionic
Reading

Presuda optuženima za ubojstvo Ive Pukanića, koji su početkom studenoga prošle godine nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne u rasponu od 15 do 40 godina, napisana je i s opširnim obrazloženjem otpremljena osuđenima, njihovim odvjetnicima i tužiteljstvu, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu

Pisana presuda s obrazloženjem strankama u postupku omogućava da podnesu žalbe na nepravomoćnu presudu o kojima će odlučivati Vrhovni sud.

'Presudu na gotovo 200 stranica najprije su primili optuženici', izjavio je odvjetnik Rajko Mlinarić koji za razliku od svog branjenika, šestooptuženog Slobodana Đurovića, presudu još nije preuzeo i proučio.

'Očekuje nas ogroman posao na pripremi žalbe. Sve treba izuzetno pažljivo proanalizirati, a 15-dnevni rok za žalbu od preuzimanja presude i nije baš dug', kazao je Mlinarić.

Osim Đurovićeve obrane koja je nakon presude tvrdila da se njihovog branjenika 'demonizira' tek zbog kratkotrajnog druženja s ljudima koje poznaje iz djetinstva, žalbe su najavili i ostali odvjetnici. No, prije nego li detaljnije prouče pismeno obrazloženje ne žele govoriti na čemu će žalbe konkretno temeljiti.

Žalbu na nepravomoćnu presudu ranije je najavio i USKOK, ističući da će ustrajati na tezi da su se optuženi udružili u zločinačku organizaciju.

Izričući presudu sutkinja Ivana Kršul ustvrdila je da je Pukanića likvidirala grupa ljudi okupljena zbog točno određenog cilja, što nije dovoljno da bi se dokazalo postojanje zločinačke organizacije. Pojasnila je da je u ovom slučaju riječ o udruživanju radi ubojstva iz koristoljublja, što je blaža pravna kvalifikacija.

Također nije prihvaćena ni USKOK-ova tvrdnja da je Pukanić likvidiran kako bi ga se spriječilo da piše o poslovima kriminalnih skupina povezanih s duhanskom mafijom.

Osim motiva, devetomjesečno suđenje nije otkrilo ni naručitelja ubojstva, iako je sudsko vijeće ustvrdilo da je riječ o nekoj moćnoj osobi koja je za zločin bila spremna platiti 1,5 milijuna eura.

Sutkinja je na kraju suđenja ustvrdila da je naručitelj ostao poznat jedino Đuroviću koji je, po mišljenju suda, potaknuo Roberta Matanića da okupi osobe od povjerenja za ubojstvo novinara i suvlasnika Nacionala.

USKOK-ovu tvrdnju da je Đurović bio veza sa Sretenom Jocićem poznatim i kao Joca Amsterdam, kojemu se za isti zločin sudi u Beogradu, sutkinja je prokomentirala riječima da sud može odlučivati samo o osobama koje su pred njim optužene.

Uz Matanića, osuđenog na 33 godine zbog organizacije atentata, i Đurovića, koji je dobio 15 godina zbog poticanja na ubojstvo, osuđeni su i Luka Matanić te Amir Mafalani. Oni su zbog pomaganja u zločinu kažnjeni s po 16 godina zatvora, dok je neposredni izvršitelj Željko Milovanović u odsustvu osuđen na 40 godina. Bojan Gudurić, koji je prema optužnici trebao pucati u Pukanića ako eksploziv postavljen kod njegovog automobila zataji, dobio je 30–godišnju zatvorsku kaznu.