REKORDNA ZAPLJENA HLADNOG ORUŽJA

Kinez nabavljao šurikene i nunčake za navijače

14.01.2011 u 11:36

Bionic
Reading

Velika količina hladnog oružja, kakvo smo navikli viđati u akcijskim filmovima hongkonške ili japanske produkcije, zaplijenjena je u siječnju kod kineskog državljanina sa stalnim boravkom u Hrvatskoj

Nekoliko tisuća nunčaka i šurikena, boksera i noževa policija je prije dva dana zalijenila kod Kineza u Zagrebu. Prema riječima Damira Maračića iz zagrebačke policije, radi se o rekordnoj zapljeni hladnog oružja. Uz policiju je u raskrinkavanju krijumčarenja sudjelovao je i Državni inspektorat i Carinarnica Zagreb budući da je oružje u državu ilegalno uvezeno.

Naime, carinici su prema riječima Maria Kolara iz carinarnice Zagreb, bili u zabludi, jer su deklaracije i tarifni brojevi bili lažni. Tako je teleskopska palica kojoj je jedina namjena nanošenje tjelesnih ozljeda bila opisana kao štap za pomoć pri hodu.

Policija je do kineskog državljanina koji je distribuirao oružje, a kojem je pravomoćnom presudom određena novčana kazna od 82 tisuće kuna došla obradom kaznenih djela drugih počinitelja. Naime, u prosincu prošle godine kod više mlađih osoba od kojih su neki pripadnici navijačkih skupina pronađeno je navedeno hladno oružje.

Kriminalističkim istraživanjem policija je došla do Kineza kojem je otuđeno 36 teleskopskih palica, 895 boksera, 653 šurikena, 6.005 noževa skakavaca, 376 nunčaka. Kineski državljanin navedene je predmete preprodavačima nudio od 10 do 25 kuna, a na cesti se oružje moglo kupiti za četiri puta veće iznose.