KRVAVI HOBI

Kolege i neopreznost ubili 29 lovaca

23.02.2009 u 09:28

Bionic
Reading

Prema statistikama Hrvatskog lovačkog saveza, prošle je godine u svim lovovima u Hrvatskoj, uz jedan smrtni slučaj od posljedica ranjavanja, zabilježeno još samo jedno ranjavanje, ali bez fatalne posljedice

No zato se jedan lovac ozlijedio sletjevši s čeke, a trojica nezgodnim padom, no zabilježene su i po jedna porezotina motornom pilom, prometna nesreća te ozljeda zbog udarca, piše Slobodna Dalmacija. Loše je prošao i lovac kojega je napao vepar, slomivši mu nogu i prst.

Čak je i Ivan Tarnaj, bivši ministar poljoprivrede, 2006. godine pokraj Đakova sam sebi prostrijelio potkoljenicu, za što još i sada optužuje grešku na pušci, ali i vlastitu neopreznost.

Pri nesrećama konzumacija alkohola više nije faktor povišenog rizika tijekom lova. Vremena su se promijenila, pojašnjava tajnik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor, pa se lovci prije odlaska u šumu više ne zagrijavaju pijuckajući žesticu iz pljoski kao prije dvadeset godina, a prema izvješćima inspekcije, svaki je počinitelj u trenutku pucanja bio potpuno trijezan.

U posljednjih deset godina, prema podacima HLS-a, zbog nesretnih slučajeva tijekom lova poginulo je ukupno 29 lovaca. Od tog broja u 14 slučajeva, što je 48 posto, jedan je lovac nastrijelio drugog.

U ostalim nesrećama, uključujući i nagaz na minu, fatalno je završilo čak pet samoranjavanja, dva rasprsnuća neispravnog oružja, po jedan pad s traktora, pad s visoke čeke te pad u bunar tijekom radne akcije u lovištu, ali i nailazak na srušenu žicu dalekovoda.

Broj od 29 poginulih lovaca u posljednjih 10 godina je apsolutan. HLS, naime, evidentira i podatke o nesrećama lovaca koji nisu njegovi članovi, uključujući i strance, jer svi iskaznicu za lov dobivaju od krovne lovačke udruge.

U 2009. godini utopio se lovac prelazeći kod Petrijanca nezaleđenu Dravu, dok je drugi u Markušici blizu Vukovara u lovu na štetočine umro slomivši vrat pri prelasku kanala.