RATNI ZLOČINI

Merčepu produljen pritvor za još dva mjeseca

10.01.2011 u 12:28

Bionic
Reading

Bivšemu ratnom pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu, protiv kojega se vodi istraga zbog sumnje da je odgovoran za ubojstva ili nestanak 43 osobe sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja, danas je produljen pritvor za još dva mjeseca

Istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda Mirko Klinžić Merčepu je produljio pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti u kojima je djelo počinjeno.

Iz istih razloga Merčep je pritvoren i prije mjesec dana kada je protiv njega pokrenuta istraga zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Zbog moždanog udara koji je pretrpio prije tri godine Merčep je umjesto u zatvoru u Remetincu i dalje u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu, doznaje se na Županijskom sudu.

U bolnici ga je, nakon uhićenja i saslušanja na policiji, ispitao i istražni sudac, a Merčep se, kako se doznaje, branio šutnjom. U cijeloj se istrazi treba saslušati ukupno 40 svjedoka.

Merčepa se tereti za ratni zločin protiv civila, to jest da je od 8. listopada do sredine prosinca 1991., kao savjetnik u MUP-u i zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj poljani i dijelom u paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma, naređivao nezakonita uhićenja, zlostavljanja, mučenja i ubojstva civila te propustio spriječiti te zločine.

Tužiteljstvo tvrdi da su s područja Zagreba te sa šireg područja Kutine i Pakraca ubijene ili nestale 43 osobe, a šest je osoba preživjelo mučenja i zlostavljanja.