TALIJANI IZ MONFALCONEA

Inkognito uživali u rekreacijskom ribolovu kod Savudrije

30.12.2010 u 14:11

Bionic
Reading

Pomorska policija jučer je na poziciji 5,3 nautičke milje od rta Savudrije zatekla neregistriranu talijansku motornu brodicu iz Monfalconea, s tri talijanska državljanina u dobi od 44, 60 i 70 godina. Talijani su u našim vodama uživali u rekreacijskom ribolovu, pecajući uz upotrebu štapa i role, no pritom su nezakonito ušli u Hrvatsku, izbjegavši i graničnu kontrolu

Osim što je utvrđeno da nisu ishodili dozvolu za rekreacijski ribolov na moru, čime su počinili prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu, prekršili su i Zakon o nadzoru državne granice te Zakon o strancima.

Naime, 70-godišnji Talijan koji je upravljao brodicom na motorni pogon bez registarske oznake prije početka plovidbe nije kupio vinjetu niti ovjerio popis posade i putnika u nadležnoj lučkoj kapetaniji, čime je počinio prekršaj i iz Pomorskog zakona.

Nadalje, pomorska policija je utvrdila da su sva trojica nezakonito ušla i boravila u Hrvatskoj, jer je 70-godišnji voditelj brodice namijenjene sportu i razonodi bio dužan najkraćim pomorskim putem uploviti u najbližu luku otvorenu za međunarodni promet radi obavljanja granične kontrole, što nije učinio.

K tome, 'zaboravio' je i da nakon dolaska iz inozemstva, to jest iz talijanske luke Monfalcone, ima obavezu policijskim službenicima granične policije predati popis članova posade i putnika na plovilu te dati na uvid putne isprave, pa su tako sva trojica talijanskih državljana nezakonito ušla u RH, izbjegavši graničnu kontrolu.

'Protiv 70-godišnjaka podnesen je optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice i prekršaja iz Zakona o strancima, dok je protiv 44-godišnjaka i 60-godišnjaka podnijet optužni prijedlog iz Zakona o strancima', priopćila je PU istarska.