OPREZNO S PIROTEHNIKOM

Kazne mogu biti i doživotne!

30.12.2010 u 10:59

Bionic
Reading

Dok se većina priprema za raskošne dočeke Nove godine s manjim ili većim vatrometima, policija se sprema na pojačano kontroliranje uporabe pirotehničkih sredstava. Tko se ne bude držao pravila igre, može računati na drakonske novčane kazne, ali tjelesne posljedice mogu biti i doživotne

Policija do 8. siječnja 2011. godine provodi akciju 'Mir i dobro' s ciljem sprečavanja zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Akcija 'Mir i dobro' provodi se još od 1993. godine kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana i postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira.

Vrste pirotehničkih sredstava:

1. Pirotehnička sredstva I. razreda čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.

2. Pirotehnička sredstva razreda II. čine: petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi.

3. Pirotehnička sredstva razreda III. čine: rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.

'Kao i dosad, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabaviti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, a očekuje se i nezakonita nabava sredstava čija je prodaja nedopuštena. Sve to ukazuje na potrebu pojačanih mjera sigurnosti', stoji na stranicama MUP-a.

Dok se pirotehnička sredstva prvog razreda mogu prodavati cijele godine, pirotehnička sredstva razreda drugog i trećeg razreda mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava.

Pirotehnička sredstva drugog razreda mogu se prodavati osobama starijim od 16 godina, a pirotehnička sredstva trećeg razreda osobama starijim od 18 godina ili mlađima uz prisustvo roditelja.

U slučaju nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstava na adresu dućana stići će kazna u iznosu od 20.000 do 40.000 kuna, a odgovorna osoba za prodaju platit će kaznu od 4.000 do 8.000 kuna.

Osoba koja se zatekne da koristi nedozvoljena pirotehnička sredstva kaznit će se sa 1.000 do 5.000 kuna. Ako time krše javni red i mir, kazna će narasti i za 200 do 800 kuna ili do 30 dana zatvora.

Roditelj ili staratelj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 200 do 800 kuna.

Policija upozorava građane da budu oprezni prilikom rukovanja pirotehničkim sredstvima i podsjeća da se nesreće ne događaju nekom drugom!

Prošle godine su zbog nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja oružjem i različitim eksplozivnim sredstvima poginule dvije punoljetne osobe

Teške tjelesne ozljede zadobilo je sedam osoba, i to djeca mlađa od 14 godina.

Lakše je ozlijeđeno 19 osoba, a od toga je petero djece mlađe od 14 godina i jedan maloljetnik. Također, u tom razdoblju propucano je dvadeset različitih objekata.