Crna kronika MITO I KORUPCIJA

Svih 22 'gruntovčana' proglašeno krivima

Svih 22 optuženih u korupcijskoj aferi 'gruntovec' danas je na zagrebačkom Županijskom sudu proglašeno krivima za primanje i davanje mita, no samo je petero osuđeno na bezuvjetne zatvorske kazne od šest do 21 mjeseca, među kojima i prvooptužena službenica zagrebačke gruntovnice Jasenka Sili, dok su ostali dobili uvjetne kazne

Prvooptužena Jasenka Sili osuđena je na godinu i devet mjeseci zatvora.

Na uvjetne kazne od šest do devet mjeseci uz rok kušnje od jedne do tri godine osuđeno je 17 osoba, uglavnom građana koji su referentima i službenicima u zagrebačkoj i zaprešićkoj gruntovnici davali mito.

Sudac Ivan Turudić obrazložio je da je sud zauzeo stav da davatelje mita osuđuje na uvjetne, a one koji su primali mito na bezuvjetne kazne.

Suđenje u slučaju 'gruntovec' trajalo je više od godinu i pol. Na početku je bilo čak 28 optuženika, no za šestero ih je tijekom suđenja razdvojen postupak, zbog bolesti ili nedolaska na rasprave.

Optužene se, uz primanje i davanje mita, teretilo i za protuzakonito posredovanje, zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava.

Službenike zagrebačke i zaprešićke gruntovnice USKOK tereti da su od lipnja do prosinca 2007. za rješavanje zemljišno-knjižnih predmeta i njihovu uknjižbu tražili i dobivali mito od nekoliko stotina kuna do nekoliko tisuća eura. Za svoje usluge nagrađivani su i podmirivanjem privatnih računa, zapošljavanjem članova obitelji, ljetovanjima, pozajmicama i drugim darovima te uslugama, kao što su žurno ishođenje putnih isprava, kredita i organiziranje liječničkog pregleda.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još