NOVI TREND U HRVATA

Cijela obitelj dilala marihuanu mladim Sisčanima

29.12.2010 u 07:48

Bionic
Reading

Županijski sud u Sisku izrekao je prošli tjedan nepravomoćnu presudu za zloporabu opojnih droga toj nesvakidašnjoj družini. Naime, prema optužnici, grupu preprodavatelja opojnih droga činila je cijela obitelj – majka, sin i nevjenčana mu supruga te njihov susjed

Međutim, na kraju suđenja nevjenčana supruga, braneći se šutnjom, oslobođena je optužbi, dok je majka, Vesna Pfeiffer (57), u međuvremenu umrla. Uhodani obiteljski biznis prekinula je policija u travnju 2007. godine. Nakon što je policija dobila podatke da se u obiteljskoj kući Lukšićevih u sisačkoj Školskoj ulici dila droga, stavili su glavu obitelji, Karla Lukšića (37) pod nadzor te mu usput prisluškivali mobitele, piše Večernji list.

Dilanje postaje obiteljski biznis

Da je posao s drogom više nego unosan, dobro je znano. No kriminalistima nije promakla jedna pojava dosta česta posljednjih godina – u taj posao sve se češće uključuju cijele obitelji. Jedna je od najpoznatijih obitelj Weber koja je u ožujku ove godine nepravomoćno osuđena ukupno na 30 godina i osam mjeseci zatvora zbog dilanja amfetamina, marihuane i kokaina.

Na temelju snimljenih poziva policija je 23. travnja 2007. u Donjem Vukojevcu, na cesti Sisak – Zagreb, zaustavila Karla u Citroënu njegove nevjenčane supruge te pronašla dva paketa s ukupno 1.892 grama marihuane, koje je prethodno kupio od Božidara Bačurina (32) u Maloj Buni u Zagrebačkoj županiji. Policija je prisluškivanjem njegovih mobitela utvrdila i da je od 20. ožujka do uhićenja prodao u više navrata paketiće marihuane šestorici mladih Siščana kojima je za to suđeno odvojeno.

Prodaja je išla po uhodanom načelu. Nazvalo bi se Karla Lukšića, dogovorila količina i cijena marihuane, a drogu bi na vratima obiteljske kuće isporučivao netko od članova obitelji. U prodaju i držanje droge bio je uključen i susjed Goran Pejnović (50) kod kojeg je policija, u dvorišnoj šupi, našla 316 grama marihuane u 11 paketića, a u kući pokojne majke Karla Lukšića, Vesne Pfeiffer, u kojoj je i sam živio, još 9,32 grama. Koliko je ovo trajalo, sud i policija nisu mogli utvrditi, već su optužnicu temeljili na razdoblju nadzora te obitelji.

Tijekom suđenja Karlo Lukšić branio se tvrdnjom da zbog sudjelovanja u Domovinskom ratu ima PTSP, da je zbog toga uzimao marihuanu te da je vanjski suradnik Protuobavještajne službe za otkrivanje počinitelja ratnih zločina na području Republike Srpske. Nijekao je da je prodavao drogu usprkos snimljenim telefonskim razgovorima i pronađenoj većoj količini droge.

'Zbog sudjelovanja u Domovinskom ratu obolio sam od PTSP-a, pa sam zato pušio marihuanu. Drogu sam nabavljao u BiH, preko osoba s kojima sam surađivao u otkrivanju počinitelja ratnih zločina', rekao je Karlo Lukšić.

Njegov je odvjetnik tražio od suda da pribave potvrdu POA-e je li Lukšić bio suradnik agencije, ali mu to nije prihvaćeno. Sud je izrekao tri godine i šest mjeseci zatvora Karlu Lukšiću, tri godine zatvora Božidaru Bačurinu te godinu dana zatvora susjedu Goranu Pejnoviću.