TEROR POLICAJCA U DELNICAMA

Djecu pred diskom skidao do rublja

20.02.2009 u 08:11

Bionic
Reading

Policajac D. K. se ponašao tako ga se u Delnicama sada svi boje i ne žele mu se zamjeriti, a njegovi nadređeni podnose prijave koje na njega očito ne utječu

RIJEKA - Iz Odjela za odnose s javnošću kabineta Ministarstva unutarnjih poslova u Jutarnji list poslan je službeni odgovor u kojem je potvrđeno da su protiv delničkog policajca D. K. zbog povreda u službi dosad provedena dva disciplinska postupka, a još jedan traje. Postupci su se vodili zbog teških povreda službene dužnosti iz Zakona o policiji i Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

U prvom pravomoćno okončanom postupku iz studenoga 2002. godine D. K. je zbog nesavjesnog ili nemarnog izvršavanja službenih obaveza izrečena novčana kazna oduzimanja 15 posto od tri mjesečne plaće.

Drugom presudom Disciplinskog suda iz siječnja 2006. godine opet je zbog nedoličnog ponašanja koje nanosi štetu ugledu policije također novčano kažnjen oduzimanjem 10 posto od pet mjesečnih plaća. Pred Disciplinskim sudom MUP-a u Rijeci po zahtjevu načelnika primorsko-goranske policije traje i treći disciplinski postupak u kojem ga se ponovno tereti da se nedolično ponašao u službi ili izvan nje.

Cijelu priču pokrenula je ispovijest Manuele Štimac čiji je maloljetni sin također osjetio tešku ruku nasilnog policajca.

U međuvremenu, nakon objave članka o delničkom šerifu i njegovim brojnim incidentima, u redakciju Jutarnjeg lista jučer se indirektno javilo još dvoje mještana Delnica koji su naveli nekoliko novih slučajeva maltretiranja svoje maloljetne djece  proteklih godina. Njihova imena poznata su redakciji, a oni tvrde da je D. K. redom: skidao djecu u donje rublje ispred diskoteke tražeći drogu, zaustavljao ih na cesti i maltretirao tražeći da se legitimiraju, repetirao službeni pištolj te simulirao da će ih pregaziti automobilom.

Uglavnom, svi su roditelji pokušali istjerati pravdu, no brzo su odustali, poučeni lošim iskustvima svojih sumještana, odnosno kad su shvatili da ga netko štiti i da očito ima utjecajnog zaštitnika. Ponašanje D. K. tako je dovelo do toga da ga se u Delnicama svi boje i ne žele mu se zamjeriti, a njegovi nadređeni podnose prijave koje očito na njega ne utječu.

Građani smatraju da bi netko morao poduzeti nešto konkretno i ispitati tko je i zbog čega dasad štitio i pokrivao sve ispade D. K., protiv kojeg se vodi i kazneni postupak zbog teškog ozljeđivanja jednog Delničanina koji je pritom ostao bez sluha. Tvrde da je jasno kako se radi o osobi koja nije zaslužila nositi policijsku značku.