UZNEMIRENI GRAĐANIN

'Policija me pretukla nakon lažnog alkotesta'

19.02.2009 u 15:02

Bionic
Reading

Juraj Valdo Valas na zagrebačkoj Trešnjevci udario je u automobil koji je bio nepropisno parkiran na ležećem policajcu, nasred ceste u Tomislavovoj ulici. Policijski očevid uključio je i alkotest, pri čemu je Valas, kako tvrdi, 'napuhao' 1,35 promila

ZAGREB - Nezadovoljan rezultatom jer je, kako kaže, popio 2 kuhana vina 3 sata prije nezgode, tražio je da se alkotest ponovi jer na to ima i zakonsko pravo. No, u raspravi s policajcem došlo je do natezanja jer je Valas inzistirao na svojem pravu, ali i zbog činjenice da je tražio broj značke policajca.

Valas tvrdi da taj isti policajac nije htio legimitirati vozača koji je svoj automobil parkirao nasred ceste, niti je uzeo izjave svjedoka, piše Jutarnji list. Izrevoltiran, Valdo je rekao kako će to napraviti sam te pokušao izaći iz policijskog automobila i pozvati svjedoke, policajac je pozvao pomoć te su ga pridošli službenici namjeravali imobilizirati i privesti u postaju.

Iako tvrdi da se nije opirao uhićenju, policajci su mu, kaže, nanijeli brojne ozljede po tijelu. Po dolasku u postaju, gdje je proveo cijelu noć, nije dobio traženu medicinsku pomoć, a tek ujutro dobio je pravo na telefonski poziv.

Nakon neprospavane noći, Valas je otišao u u bolnicu gdje su liječnici utvrdili da ima brojne modrice i hematome. Provjerio je Zakon o policiji i u dokumentaciji koju je dobio o svom slučaju pronašao više od 30 netočnosti. Između ostalog, u zapisniku piše da mu je izmjereno 1, 75 promila alkohola u krvi, a po Zakonu, tvrdi Valas, policija nema pravo nikoga privesti zbog alkohola ukoliko mu je izmjereno manje od 1.50 promila u krvi.

'Zbog privođenja lažirali su rezultate alkotesta', tvrdi Valas, koji je uvid u dokumentaciju dobio pola sata prije nego što mu je stigao odvjetnik.

Valas je fotografirao modrice i podnio prijavu protiv policajaca koji su bili na uviđaju. Iz PU zagrebačke tvrde da se provodi istraga o zakonitosti postupanja u konkretnom slučaju, no ne propuštaju navesti kako je zabilježeno da je Valas vozio nepropisnom brzinom u alkoholiziranom stanju te prouzročio prometnu nezgodu. Dodaju i kako mu je izmjereno 1, 75 promila alkohola, čemu se Valas oštro protivi i tvrdi da je laž.

Policija naglašava da su sredstva prisile provedena zakonito, te dodaju kako ipak postoji slučajeva kada se ona zloporabe. Zbog toga pozivaju građane da se slobodno jave nadležnom odsjeku u slučaju možebitnih nemilih postupanja policije prema građanima.