BLAGDANSKA SMJENA U REMETINCU

Sapunaru ukinut istražni zatvor, ostali čekaju Sanadera

16.12.2010 u 15:45

Bionic
Reading

Članu uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Josipu Sapunaru danas je ukinut istražni zatvor, dok ostala trojica HAC-ovih čelnika osumnjičenih u aferi 'Fimi media' ostaju u Remetincu dok se u USKOK-ovoj istrazi ne ispitaju preostali svjedoci

Iako je Sapunar jedini, osim zbog utjecaja na svjedoke, bio zatvoren i zbog mogućnosti ponavljanja zločina, USKOK danas nije tražio da se i njemu produlji istražni zatvor.

Njegov odvjetnik Veljko Miljević potvrdio je da je Sapunar priznao nedjelo za koje ga se tereti te da je pred USKOK-ovim istražiteljima iznosio 'aktivnu obranu'.

USKOK je produljenje istražnog zatvora zatražio za bivšeg direktora autoceste Rijeka - Zagreb Zlatka Korpara i dva bivša predsjednika HAC-ove uprave Marija Crnjaka i Juricu Prskala

Crnjakov odvjetnik Željko Žganjer kazao je da bi oni i ranije mogli biti pušteni na slobodu, ako se u međuvremenu ispitaju svi svjedoci koje USKOK želi ispitati o poslovima HAC-a s tvrtkom 'Fimi media'.

Osumnjičeni se terete za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, među ostalim, i za poslove koje su dodjeljivali bez javnog natječaja. Sumnja se da su na taj način preko tvrtke 'Fimi media' iz HAC-a izvukli 26 milijuna kuna.

Neslužbeno se doznaje da je, među ostalim, novac iz HAC-a tvrtka 'Fimi media' Nevenke Jurak dobivala za organizaciju otvorenja novih dionica autocesta te razne medijske kampanje, među kojima i za promociju elektronske naplate cestarina.

Nevenka Jurak prva je uhićena u ovoj aferi još u kolovozu, a uhićenja HAC-ovih čelnika uslijedila su nakon što je u USKOK-u u više navrata iznijela obranu.

Istraga u aferi 'Fimi media', u kojoj je obranu opširno iznosio i bivši rizničar HDZ-a i šef Carine Mladen Barišić, dovela je i do bivšeg premijera Ive Sanadera koji je nakon bijega i raspisivanja međunarodne tjeralice pritvoren u austrijskom Salzburgu.

USKOK sumnja da se Sanader udružio s drugim osumnjičenicima u aferi 'Fimi medija' zbog nezakonitog izvlačenja novca iz ministarstava i državnih tvrtki. Sumnjiči ga se i za zlouporabu položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i tvrtke Dioki.

Sanader je ranije u više navrata u medijima odbacio optužbe o korumpiranosti.