ŠESTORICA NA KRIM-OBRADI

Napadačima na Grke najmanje pola godine zatvora

15.12.2010 u 12:21

Bionic
Reading

Nakon stravičnih scena u Novom Zagrebu, u kojem su jučer napadnuti navijači, odnosno VIP gosti grčkog PAOK-a, na forumima bliskim solunskim navijačima izraženo je nezadovoljstvo djelovanjem hrvatske policije

No glasnogovornica PU zagrebačke Jelena Bilić te je navode demantirala, naglasivši da je zbog sigurnosnih razloga broj policajaca u tom slučaju bio pojačan.

'U drugim primjerima praćenja suparničkih navijača broj osoba u osiguranju je manji. Procijenili smo da se zbog specifičnosti taj broj uveća. Dakle, nema ni govora da je bilo propusta s te strane', rekla je za tportal.hr Jelena Bikić.


A je li bilo propusta policije pri napadu, to jest dojam je da se, kad su napadači krenuli u akciju, moglo i drugačije reagirati?

'Nažalost, autobus se u trenutku napada nalazio na semaforu, promet se odvijao i nije se moglo nikako reagirati. Naime, taj je napad trajao desetak sekundi, a ne minutu ili dulje, i čim su napadači počeli bacati kamenice i baklje, kolege su odmah krenule u pomoć ozlijeđenima.'

Zanimalo nas je i koliko je napadača privedeno.

'Tijekom jučerašnjeg dana na kriminalističkoj je obradi bilo 11 osoba koje su zatečene na području napada. Petorica su puštena, jer nismo našli nikakve elemente pomoću kojih bismo ih mogli povezati s ovim djelom, dok su šestorica i dalje na krim-obradi', rekla je Bikić, dodajući da se kriminalistička obrada nastavlja te, ukoliko policiji zatreba pomoć građana, da će preko medija objaviti fotografije mogućih sudionika napada na Grke.

'Većina od ovih izgrednika već je evidentirana zbog nasilničkog ponašanja, a ukoliko im se dokaže krivnja, na teret će im se staviti kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Doduše, poznat je i motiv tog napada, pa postoji mogućnost da se kazneno djelo proširi', zaključila je Bikić.

Prema Kaznenom zakonu, za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.