osijek

Županija i lokalna samouprava subvencioniraju kamate na kredite u poljoprivredi

30.10.2019 u 13:15

Bionic
Reading

Ugovore o sufinanciranju kamata na kredite za sjetvu i stočarsku proizvodnju u četvrtak su u Osijeku potpisali osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović i predstavnici šest jedinica lokalne samouprave

Županija je u suradnji sa Zagrebačkom bankom osigurala kreditnu liniju za kreditiranje sjetve i stočarske proizvodnje, s ukupnim kreditnim potencijalom od pet milijuna kuna. Kamatu od pet posto, Županija subvencionira s dva posto, dok će jedinice lokalne samouprave dodatno subvencionirati kamatu u iznosu od 0,5 do 1,5 posto.

Uključivanjem jedinica lokalne samouprave kamate se još više smanjuju, rekla je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling te zahvalila svima koji su prepoznali probleme u osiguranju kvalitetnih financijskih sredstava za sjetvu, ali i nabavu stoke. Dodala je kako je program pokrenut ove godine, a provodit će se pet godina i svake će se godine u proračunu planirati određena financijska sredstva za subvenciju kamata.

Dožupan Ivanović ocijenio je kako subvencioniranje kamata zasigurno spada u dobre mjere te pozvao čelnike općina i gradova da, s verbalnog prijeđu na konkretno, i da se u što većem broju, skupa sa Županijom, uključe u ovaj i slične projekte.

S jedan ili 1,5 posto subvencioniranja ovakvih kredita neće bitno oštetiti svoje lokalne proračune, a u svojim proračunima imaju dio koji potječe od zakupa, koncesije ili prodaje poljoprivrednog zemljišta. To su namjenska sredstva i mogu se koristiti za subvencioniranje kamata, poručio je Ivanović.