dva turistička projekta

Župan Boban pohvalio se povlačenjem 40 milijuna kuna iz europskih fondova

27.12.2017 u 22:27

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban predstavio je dva turističko-edukativna projekta vrijedna 60 milijuna kuna, koja su već prošla evaluaciju i očekuje se da će im u siječnju biti dodijeljeno po maksimalnih 20 milijuna kuna - odnosno, ukupno 40 milijuna - iz europskih fondova

Prvi projekt odnosi se na izgradnju Centra za posjetitelje u Dugopolju, neposredno uz izlaz s autoceste, u kojemu će turistima biti pružene sve informacije o vrijednoj prirodnoj baštini ove županije, te će ih se preusmjeravati na manje posjećene lokalitete i tako rasteretiti priobalna središta i produljiti sezonu.

Dokument: "Projekt 'Skriveni habitati'"

Drugi projekt nazvan je 'Jadro - izvor života', a u sklopu toga uredit će se infrastruktura, izletište, prezentacijski paviljoni i infrastruktura unutar posebnog rezervata ove rijeke.

'U završnoj fazi je i evaluacija projekta izgradnje centra za posjetitelje 'Modra špilja' na otoku Biševu, vrijednog 27 milijuna kuna', objavio je Boban na konferenciji za novinare.

  • +7
Blaženko Boban Izvor: Pixsell / Autor: IC/PIXSELL

Dva već odobrena projekta u ocjenjivanju su dobila 94 od mogućih 100 bodova, pa se očekuje da će im iz Europskog fonda za regionalni razvoj biti dodijeljeno po maksimalnih 20 milijuna kuna. Prvi, u čijoj osnovi je Centar za posjetitelje u Dugopolju, Županija je već počela realizirati uz sredstva iz nekoliko različitih nacionalnih natječaja Ministarstva turizma te uz partnere, gradove Split i Kaštela, općinu Dugopolje i lokalne turističke zajednice. Sada će im, kažu, predviđeni vlastiti novac ostati za druge namjene.

'Bit će instalirano više paviljona u kojima ćemo turiste usmjeravati na dosad zanemarene lokalitete, prije svega u Dalmatinskoj zagori, zatim razne enoteke, restorani s autohtonim jelima i hranom iz naših OPG-ova, različite multimedijalne prezentacije, doživljaj virtualne stvarnosti, interaktivne stolove i info ploče', nabrajao je Boban detalje 34,5 milijuna kuna vrijednog pothvata.

Isti projekt uključuje i uređenje tematskih staza na obližnjem Mosoru, obližnjih špilja u krškom podzemlju, pa sve do prezentacije vrijednog, 17 stoljeća starog stabla masline u Kaštelima. Planira se privući nove sadržaje u turistički nerazvijena područja, ali i na primjeren način valorizirati prirodnu baštinu i staništa koja su često nevidljiva prosječnom posjetitelju.

Projekt 'Jadro - izvor života' Boban je započeo još kada je bio gradonačelnik obližnjeg Solina, a sada će posao vrijedan 24,5 milijuna kuna obaviti županijska javna ustanova 'More i krš'. Planirano je uređenje posjetiteljske infrastrukture u ovom posebnom rezervatu, prenamjena napuštenog tupinoloma u izletničku zonu, uređenje stare zgrade i 'Paviljona mekouste pastrve', rekonstrukcija bunkera iz Drugog svjetskog rata, te ugostiteljski objekti, ceste, parkirališta i urbana oprema.

Paralelno sa Županijom, i Grad Split uoči Božića objavio je početak 22,5 milijuna vrijednog projekta nazvanog 'Marjan - brdo prošlosti i oaza budućnosti', za koji je osigurano financiranje iz europskih fondova u visini od 75 posto.

Ovdje je planirana rekonstrukcija Botaničkog vrta, nova osmatračnica s liftom od 4,5 milijuna kuna, biciklističke i pješačke staze, potpuno nova multimedijalna signalizacija kompletne park šume, poučne staze i razvoj novih ruta, adrenalinski park, obnova Dječjeg grada, dvije piknik zone, brojači posjetitelja i nadzorne kamere, otvoreni električni autobus, košarkaški i nogometni tereni u susjednoj četvrti Spinut te sredstva za marketing Marjana i razvoj suvenira.