JANDROKOVIĆ O LEX PERKOVIĆU

'Zovu me iznenađeni i zabrinuti veleposlanici'

13.09.2013 u 12:02

Bionic
Reading

Zbog Reutersove informacije da će Europska komisija vjerojatno idućeg tjedna kazniti Hrvatsku zbog spora oko lex Perkovića, bivši šef hrvatske diplomacije, HDZ-ovac Gordan Jandroković zatražit će raspravu o toj temi na sjednici saborskog Odbora za europske poslove koja je započela danas oko 11 sati. Ukoliko članovi SDP-a odbiju njegov zahtjev, to će značiti da SDP kao stranka preuzima odgovornost za moguće sankcije i gubitak ugleda i vjerodostojnosti Hrvatske u EU, upozorava Jandroković

Mondekar: Nije naš posao

Upitan za komentar najave Reutersa da će Europska komisija idućeg tjedna vjerojatno kazniti Hrvatsku zbog lex Perkovića, što je vijest koja je jutros premrežila hrvatske portale, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Daniel Mondekar kaže da nema tu informaciju.

'Odbor za europske poslove se više ne bavi time – mi se bavimo kreiranjem europskih poslova prema Bruxellesu', poručio je Mondekar uoči početka sjednice.

Jasno je da premijer Milanović ne govori istinu kada kaže da lex Perković ne zanima nikoga osim povjerenice Viviane Reding i nekolicine političara. Time što je Reuters objavio članak s takvim naglaskom pokazuje da to sada postaje zaista europska tema, rekao je Jandroković, dodajući da ga je već nekoliko zabrinutih veleposlanika kontaktiralo tim povodom.

Veleposlanici su, kaže Jandroković, u početku smatrali da se radi o manjoj stvari koja će završiti relativno brzo, ali kako se stvar rasplamsala to sada postaje i unutarnjopolitičko pitanje u zemljama koje su bile suzdržane oko ulaska Hrvatska u EU.

'Ponašanje premijera Milanovića daje za pravo onima koji su tvrdili da Hrvatska nije u potpunosti spremna za članstvo. Premijer je prokockao silni trud koji je uložen u proteklim godinama da bismo dokazali da je Hrvatska spremna i vjerodostojna. Sada imamo ozbiljan politički problem, a povjerenje koje je RH zadobila kroz proces pregovora bit će vrlo teško vratiti', rekao je Jandroković.

Bivši šef diplomacije kaže da raspravu o tom pitanju planira otvoriti na Odboru za europske poslove, kao središnjem tijelu Sabora koje se bavi europskim temama.

'Budući da se ovdje radi o ozbiljnoj krizi u odnosima Hrvatske i Europske komisije, kao i pojedinih država članica EU, nužno je da i odbor koji se bavi europskim temama progovori o toj problematici. Ako će zastupnici SDP-a odbiti raspravu, to će značiti da čvrsto stoje iza stavova Zorana Milanovića i na taj način će kao stranka preuzeti odgovornost za moguće sankcije i gubitak ugleda i vjerododostojnosti koji se Hrvatskoj događa u EU', rekao je Jandroković.

'Iako većina javnosti personalizira taj inat i oholost Zorana Milanović koja se događa prema Europskoj komisiji, odbijanjem članova odbora iz SDP-a znači da stranka dijeli njegove stavove i preuzima odgovornost', zaključio je Jandroković.

Veleposlanici koji su ga kontaktirali, kaže, krajnje su iznenađeni i zabrinuti; neshvatljivo im je da se Milanović na takav način igra pozicijom Hrvatske u EU.

Jandroković uočava dva glavna motiva takvog ponašanja Zorana Milanovića. Prvi, ujedno i temeljni, jest to što SDP, Zoran Milanović i krugovi koji su povezani s ljudima koji su radili u UDBI pokušavaju jednostavno prikriti istinu o oneme što se događalo za vijeme komunističke diktature. Drugi razlog leži u karakteru Zorana Milanovića, njegovoj sujeti i oholosti.

'On ne poznaje logiku funkcioniranja i duh Europske unije, uopće se ne ponaša kao Europljanin. Nema su često prigovarali da pregovaramo s figom u džepom, a oni su u dva mjeseca Hrvatsku uspjeli dovesti na rub sankcija jer žele zaštiti osobe povezane s kriminalom', kaže Jandroković.

U pozadini je, kaže, neugodna istina za SDP – ako se sudskom presudom utvrdi da je Savez komunista RH sudjelovao u organizaciji ubojstava, bilo bi to iznimno neugodno za SDP kao sljednika SKH.